Započeo novi ciklus tribina u Istiklal džamiji

U subotu 5.10. započeo je drugi ciklus tribina u Istiklal džamiji. Nakon vrlo uspješnih prošlogodišnjih tribina sa doktorima islamskih nauka u ovom ciklusu će gostovati naši hafizi. Prvi gost je bio hafiz Nedžad-ef. Ćeman koji je govorio na temu „Odgojni aspekti u kur’anskim poređenjima“.

Na samom početku hafiz Ćeman je istakao ljepotu kur’anskog izraza u kojoj svako svaka riječ ima svoju važnost. Prisutne je oduševio tumačenjem ajeta u kojima se porede ljepote Dženneta. Zatim, poređenje onih kojima je data Knjiga kao Uputa a ne pridržavaju se njenih propisa, sa magarcem koji nosi knjige i od njih nema nikakve koristi, samo teret. I na kraju poređenjem onog koji se od vjere udaljio, za strastima krenuo i dunjaluku se posvetio sa primjerom psa, koji isplažena jezika dahće i ako ga se potjera i ako ga se na miru ostavi.

Na kraju je hafiz Ćeman istakao da spomenuta poređenja mogu zaista motivisati čovjeka na putu prema Džennetu, odgojno uticati da se pridržava Objave a čuva se strasti i udaljavanja od vjere. Nakon završetka predavanja prisutni su nastavili druženje u džamijskoj musafirhani.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter