Zajedničko druženje polaznika mekteba i omladine u džematu Blagovac

U cilju afirmacije mekteba i mektebske nastave u nedjelju 07.04.2019. godine u džematu Blagovac upriličena je zanimljiva aktivnost u kojoj su sudjelovali polaznici mekteba i članovi Mreže mladih džemata Blagovac. Preko 100 djece i omladinaca okupilo se taj dan u džamiji i provelo ugodnih dva sata u zajedničkom druženju. U okviru ove male svečanosti polaznici mekteba zajedno sa svojim imamom Edin-ef. Mrkulićem napravili su jedan mali defile ulicama džemata Blagovac, promovirajući mekteb kao jednu od najvažnijih odgojno-obrazovih institucija u okviru Islamske zajednice, te najavljujući dolazak mubarek mjeseca Ramazana.

U cilju afirmacije mekteba i mektebske nastave u nedjelju 07.04.2019. godine u džematu Blagovac upriličena je zanimljiva aktivnost u kojoj su sudjelovali polaznici mekteba i članovi Mreže mladih džemata Blagovac. Preko 100 djece i omladinaca okupilo se taj dan u džamiji i provelo ugodnih dva sata u zajedničkom druženju.

Ideja je bila da omladina džemata spremi kolače i sok za polaznike mekteba i da na taj način počaste djecu koja su u proteklih osam mjeseci pohađali mektebsku nastavu. Ova aktvnost dobila je i simboličan naziv „Slatki dan u mektebu“. U okviru ove male svečanosti polaznici mekteba zajedno sa svojim imamom Edin-ef. Mrkulićem napravili su jedan mali defile ulicama džemata Blagovac, promovirajući mekteb kao jednu od najvažnijih odgojno-obrazovih institucija u okviru Islamske zajednice, te najavljujući dolazak mubarek mjeseca Ramazana.

Nakon defilea ulicama djeca su se u džamijskom haremu počastila kolačima i sokom, da bi se druženje nastavilo u džamiji uz učenje ilahija i kasida. Djeca, roditelji i džematlije bili su oduševljeni ovom idejom i druženjem, te je uz zajedničko obavljanje podne-namaza ova svečanost i završena.  Edin-ef. Mrkulić iskoristio je priliku da se zahvali svima koji su dali svoj doprinos da sve protekne u najboljem redu.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter