Zajednička jacija: Projekat džemata devet džamija na širem području Širokače

Nastavljajući sa aktivnošću “Zajednička jacija”, u proteklu nedjelju, 2.2.2020. godine smo se okupili u džamiji Velika Berkuša.

Naime, s početkom ove kalendarske godine, džemat devet džamija koje se nalaze na širem području Širokače u općini Stari Grad, krenuo je u realizaciju jedne ideje koja ima za cilj da, uz pomoć Allaha dž.š, vjerski život na ovom području obogati, odnosno podigne na veći nivo. Naše međusobno zbližavanje smo prepoznali kao put do navedenog cilja. Napravili smo zajednički Program rada za 2020. godinu, u koji smo, između ostalog, uvrstili i ovu aktivnost koju smo nazvali “Zajednička jacija”. Nedjeljom svi zajedno klanjamo jaciju svaki put u drugoj džamiji i do sada smo obišli šest naših džamija. Poslije jacija-namaza porazgovaramo, poslušamo vaz, ilahiju, ašere, drugim riječima “napunimo baterije” za narednu sedmicu.

U dogovoru sa koordinatorom Mreže mladih za Stari Grad, Mirsad-ef. Đerzićem, proteklu nedjelju smo odredili i kao zvanični datum pridruživanja omladine našeg džemata Mreži mladih MIZ Sarajevo.

Kratku dobrodošlicu svim prisutnim, zaželio je koordinator imama rejona Širokača mr. Ibrahim-ef. Đozić uz lijepe dove Allahu dž.š. da nagradi sve koji su došli. Gost predavač je bio hafiz Sadrudin-ef. Išerić. Pored vaza korisnog svakom ponaosob, ovom prilikom je uputio i riječi podrške našoj zajedničkoj ideji, te istakao vrijednost, odnosno važnost prisustva Mreže mladih u svakom džematu, kao i prisustva svakog pojedinca u Mreži mladih.  Mirsad-ef. je naš gost već drugi put, pa nam se ovaj put ukratko obratio, također naglasivši potrebu za aktivnijim, zajedničkim učešćem omladine u svim aktivnostima Islamske zajednice, koje najbolje artikuliše Mreža mladih. Druženje je okončano učenjem ašereta i dove.

Znamo da je dobro djelo ono zbog kojeg vjernik u srcu osjeti smirenost, ali i da je Allahu dž.š. najdraže ono u kojem se ustraje, pa u cilju postizanja zadovoljstva našeg Gospodara molimo Ga da nam da snage da ustrajemo u svim dobrim djelima.

Naredna “Zajednička jacija” je u džamiji na Komatinu 9.2.2020.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter