VJENČANJA

Brak između muškarca i žene, te porodica sama po sebi, predstavljaju institucije kojima vjera islam daje izuzetan značaj. Muslimani i muslimanke koji se odluče na stupanje u bračne vode, osim općinskog vjenčanja, brak sklapaju i u džamiji, tj. provode ceremoniju vjerskog – šerijatskog vjenčanja.

Prva važna stvar koju treba napomenuti jeste da se legalno šerijatsko vjenčanje (pred službenikom Islamske zajednice ili imamom) ne može obaviti bez prethodno obavljenog općinskog vjenčanja pred matičarom. Razlog je zaštita mladenaca i njihovih prava, posebno prava žene, jer šerijatsko vjenčanje više ima duhovni smisao, dok u pravnom smislu sva prava i obaveze proizilaze iz općinskog vjenčanja.

Prijavu za šerijatsko vjenčanje treba predati najkasnije 8 dana prije željenog termina vjenčanja, i to u Službu za vjerske i odgojno obrazovne poslove Medžlisa koja se nalazi na adresi Kračule 23. Administrativni službenik, u dogovoru s budućim mladencima, utvrđuje datum, vrijeme i mjesto šerijatskog vjenčanja.

Budući bračni partneri koji su ugovorili termin s matičarom za općinsko vjenčanje u nekoj od općina Kantona Sarajevo ili u nekoj drugoj općini Bosne i Hercegovine ili čak u drugoj državi, ispunili su uvjet za podnošenje prijave za sklapanje šerijatskog braka. Obim dokumentacije ne zavisi od toga da li su mladenci prijavili sklapanje općinskog vjenčanja u nekoj od općina KS-a, u nekoj drugoj općini BiH ili nekoj drugoj državi, kao ni od toga da li su državljani BiH ili ne.

Budući bračni partneri predaju:

– Ispunjen formular za prijavu šerijatskog vjenčanja. Ovaj formular može se preuzeti kod službenika kod kojeg prijavljujete vjenčanje, a možete ga downoloadovati OVDJE, popuniti i popunjenog donijeti u Medžlis,

– Dokaz da su prijavili općinsko vjenčanje (donijeti na dan podnošenja prijave)

– Vjenčani list iz općine (donijeti na dan vjenčanja).

– Imena svjedoka i fotokopije njihovih ličnih karata (u pravilu su to dva muška svjedoka ili jedan muški i dva ženska svjedoka).

Mladenci koji zakazuju vjenčanja u općinama Hadžići, Ilidža, Vogošća, Ilijaš, za šerijatska vjenčanja mogu se obratiti imamima u Centralnim džamijama tih općina.

Naknada za šerijatsko vjenčanje iznosi 30 KM ukoliko se obavlja  u mjestu koje je za to odredio Medžlis (Hadžijska džamija svakim danom i Istiklal džamija subotom), dok se vjenčanje u drugim džamijama i posebnim mjestima (restorani, hoteli, privatne kuće) naplaćuje 100 KM.

Šerijatsko vjenčanje može obaviti bilo koji službenik Islamske zajednice kojeg mladenci žele vidjeti kao kadiju/matičara, a vjenčanja se u pravilu ne obavljaju samo nedjeljom.

Sve dodatne informacije možete dobiti i putem telefona na broj  033 238-602