V Svečana akademija svršenika sufare za odrasle „Kur’an je moja radost“: Promovisano 476 novih učača Časnog Kur’ana

U srijedu 24. aprila 2019. godine Medžlis islamske zajednice Sarajevo je u Istiklal džamiji na Otoci upriličio petu po redu Svečanu akademiju svršenika sufare za odrasle pod nazivom „Kur’an je moja radost“. U okviru pete Akademije promovisano je novih 476 učača Allahove Knjige koji su bili svjesni svoje dužnosti i obaveze spram Časnog Kur’ana. Glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić je u svom obraćanju na prvom mjestu čestitao svim svršenicima sufare koji dolaze iz brojnih sarajevskih džemata, nakon čega je uputio čestitke i imamima, muallimima i muallimama koji su vrijedno radili u protekloj godini  i veliki broj svojih džematlija podučili arapskom pismu i Časnom Kur’anu.

U srijedu 24. aprila tekuće 2019. godine Medžlis islamske zajednice Sarajevo je u Istiklal džamiji na Otoci upriličio petu po redu Svečanu akademiju svršenika sufare za odrasle pod nazivom „Kur’an je moja radost“.

Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa islamske zajednice Sarajevo već tradicionalno organizuje Akademiju svršenika sufare za odrasle, zbog važnosti ovog procesa i ove aktivnosti,  koju u našim džematima provode naši imami, muallimi i muallime,  podstaknuti hadisom Božijeg Poslanika u kojem se kaže: „Najbolji među vama su oni koji uče Kur’an, pa druge tome podučavaju.“

Program je otvoren učenjem Časnog Kur’ana od strane Resula-ef. Alića, a prisutni su mogli uživati i u nastupu članova Hora MIZ Sarajevo. U okviru pete Akademije promovisano je novih 476 učača Allahove Knjige koji su bili svjesni svoje dužnosti i obaveze spram Časnog Kur’ana.

Upriličena je i dodjela šehadetnama i diploma za polaznike koji su u protekloj godini uspješno savladali kurs sufare. Diplome svršenicima sufare su uručili glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, pomoćnik glavnog imama mr. Malik-ef. Šljivo te koordinatorica MIZ Sarajevo za ženski aktivizam, brak i porodicu Adna Kovačević Zulić.

Glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić je u svom obraćanju na prvom mjestu čestitao svim svršenicima sufare koji dolaze iz brojnih sarajevskih džemata, nakon čega je uputio čestitke i imamima, muallimima i muallimama koji su vrijedno radili u protekloj godini  i veliki broj svojih džematlija podučili arapskom pismu i Časnom Kur’anu.

Glavni imam je govorio i o važnosti učenja i postizanja znanja u našoj vjeri, čija  prva objava poziva upravo cjeloživotnom učenju i čitanju, posebno iskazavši radost zbog velikog broja majki i sestara koje su uspješno prošle kurs sufare.

Akademija je okončana učenjem Kur’ana od strane hafiza Abdussameda-ef. Podojka, nakon čega je dovu proučio Asim-ef. Hubijar. MIZ Sarajevo je nakon svečanosti za sve svršenike pripremio druženje uz slatko i šerbe u haremu Istiklal džamije na Otoci.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter