Upriličene centralne mevludske svečanosti u općinama Novi Grad, Pale-Prača i Trnovo

U nedjelju 10.11.2019. godine, povodom mjeseca rebiu-l-evvela, mjeseca rođenja posljednjeg Poslanika Muhammeda a.s.. upriličene su mevludske svečanosti u općinama Novi Grad, Pale-Prača i Trnovo. Ove mevludske svečanosti su realizovana u sklopu tradicionalne manifestacije “15. Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah”.   

Poslije podne-namaza upriličene su svečanosti u Semiz Ali-pašinoj džamiji u Prači, te džamiji u Trnovu.   Prije početka učenja mevluda, džematlijama iz džemata Prača-Hrenovica, obratio se mjesni imam Alija-ef. Čančar, koji je svima poželio dobrodošlicu.  Pored džematlija, učenju mevluda su prisustvovali i pomoćnik glavnog imama Medžlisa Sarajevo, hafiz Ammar-ef.  Bašić, prof. hafiz Elmir-ef. Mašić te članovi Hora Medžlisa islamske zajednice Sarajevo. Prigodnim vazu nasihatom se obratio hafiz Ammar-ef. Bašić. Povodom mjeseca rođenja Muhammeda a.s., mevlud je proučen i u džamiji u Hrenovici 08.11.2019. godine iza jacija-namaza.

Dobrodošlicu u džamiju u Trnovu uputio je imam džemata Abdullah-ef. Dedić, nakon čega je izveden prigodan mevludski program od strane imama sarajevskog medžlisa te članova Hora MIZ Sarajevo. Prigodnim vazu nasihatom okupljenim vjernicima u Trnovu obratio se pomoćnik glavnog imama mr. Malik-ef. Šljivo.

Poslije jacije-namaza mevludska svečanost je održana i u džematu Buća Potok, gdje je dobrodošlicu iskazao Nijaz-ef. Čakar. Veliki broj okupjenih vjernika mogao je uživati u prelijepom mevludskom program Hora MIZ Sarajevo i sarajevskih imama, a prigodno predavanje je održao glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter