Upriličena “Večer Kur’ana i ilahija” u povodu 495 godina postojanja džamije i džemata Lubine džamije

U utorak 23. aprila 2019. godine u Lubinoj džamiji na Vratniku upriličena je “Večer Kur’ana i ilahija” u povodu 495 godina postojanja džamije i džemata Lubine džamije. Doborodošlicu velikom broju prisutnih iskazao domaćin, imam, hatib i muallim džemata Lubine džamije, mr. Salih-ef. Meštrovac. Mr. Meštrovac se u svome nadahnutom obraćanju zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli održavanju džamije i džemata istaknuvši kako je malo džamija i džemata koji imaju ovakvu tradiciju. U okviru bogatog programa, prisutni, koji su ispunili čak i harem ove džamije, imali su priliku slušati i uživati u učenju osam vrsnih učača Časnog Kur’ana, a predavač je bio pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo hafiz Ammar-ef. Bašić, koji je prisutne počastio nadahnutim vazu nasihatom koji je bio protkan porukama Časnog Kur’ana koje su prethodno interpretirali učači Kur’ana, ali i vrijednim savjetima za nadolazeći mubarek mjesec Ramazan.

U utorak 23. aprila 2019. godine u Lubinoj džamiji na Vratniku upriličena je “Večer Kur’ana i ilahija” u povodu 495 godina postojanja džamije i džemata Lubine džamije. Uvodni odlomak iz Časnog Kur’ana je proučio mr. Suad-ef. Balić, imam džemata Sedrenik, nakon čega je doborodošlicu velikom broju prisutnih iskazao domaćin, imam, hatib i muallim džemata Lubine džamije, mr. Salih-ef. Meštrovac. Mr. Meštrovac se u svome nadahnutom obraćanju zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli održavanju džamije i džemata istaknuvši kako je malo džamija i džemata koji imaju ovakvu tradiciju.

U okviru bogatog programa, prisutni, koji su ispunili čak i harem ove džamije, imali su priliku slušati i uživati u učenju osam vrsnih učača Časnog Kur’ana, a to su bili: Mustafa-ef. Isaković, Jasir-ef. Kovačević, Alija Suljić, Faris Berbić, Ibrahim-ef. Bilčević, Ahmed-ef. Hašić, Abdussamed-ef. Šljivar i Ensar-ef. Latifović. Bila je to prava duhovna gozba, koja je dodatno uljepšana izvođenjem ilahija i kasida.

Specijalni predavač na ovoj manifestaciji je bio pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo hafiz Ammar-ef. Bašić, koji je prisutne počastio nadahnutim vazu nasihatom koji je bio protkan porukama Časnog Kur’ana koje su prethodno interpretirali učači Kur’ana, ali i vrijednim savjetima za nadolazeći mubarek mjesec Ramazan.

Domaćini su ovu priliku odlučili iskoristiti kako bi nekim osobama uručili i prigodne zahvalnice za nesebičan doprinos, zalaganje i trud u realizaciji vjerskog života i održavanje džamijskog prostora, a mr. Salih-ef. Meštrovac je ovom prilikom dodijelio zahvalnice sljedećim osobama: Hasanu Čeligiji, Ibrahimu Dizdareviću, Neziru Omerbegoviću, Amelu Dizdareviću te Aidi Omerhodžić-Memidžan i Amiru Omerhodžiću, koji su bili i hajr sahibije ove prelijepe večeri na šeher Vratniku.

Program je okončan dovom, koju je proučio mr. hafiz Maid-ef. Ibrahimović, imam džemata Soukbunar te klanjanjem jacije-namaza, nakon čega je druženje nastavljeno u Domu kulture na Vratniku.

Džamiju, po kojoj je prozvana i mahala, sagradio je dizdar hadži Inhan-aga Topalović, koji se u svojstvu dizdara u tvrđavi Hodidjed spominje 1565. godine (973. godine po Hidžri).  Džamija je osnovana u periodu od 1525. do 1557. godine. Džamija je u narodu prozvana Lubinom džamijom po hadži Ahmedu Lubi koji ju je popravio nakon provale princa Eugena Savojskog 1697. godine. Ime hadži Ahmeda Lube, kao nosioca naziva upravo ove mahale se, prvi put u poznatim izvorima spominje u jednom obračunu Skender-pašinog vakufa iz 1799. godine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter