ULAGANJE OD 300.000 KM: Studentsko naselje “Bjelave” posredstvom MIZ Sarajevo dobija moderni paviljon i bolje uvjete za život studenata i prakticiranje vjerskih dužnosti

U studentskom naselju “Bjelave” u utorak 19. novembra najavljen je početak jednog vrlo važnog projekta koji će se realizirati do ljeta naredne godine. Ugovorom kojeg će potpisati MIZ Sarajevo i Studentski centar Sarajevo realizirat će se projekat rekonstrukcije  6. paviljona u studentskom naselju “Bjelave”. Trebao bi to biti moderni multifunkcionalni centar kojeg će koristiti studenti koji borave u toku akademske godine u ovom naselju. Ugovor će prema najavama, biti potpisan na 70 godina korištenja prostorija za namjere koje će biti jasno precizirane. Paviljon će biti namijenjen prije svega za obavljanje vjerskih dužnosti, a pored mesdžida dio projekta čini i multimedijalna sala za različite aktivnosti mladih. Projekat uključuje i izgradnju dvije sobe za imame džemata, a na drugom spratu će biti uređene sobe za studentice. Ukupna veličina prostora koji će se renovirati je veličine cca 350 kvadrata.

Ova priča počinje u mjesecu ramazanu, kada su tokom redovnih aktivnosti sa mladima u studentskim domovima glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koordinator Mreže mladih MIZ Sarajevo Miralem-ef. Babajić te koordinator Mreže mladih za saradnju sa studentskim domovima Šerif-ef. Delić uvjerili se u vrlo loše uslove u kojima studenti obavljaju vjerske dužnosti. Tada je preko Medžlisa islamske zajednice Sarajevo pokrenuta inicijativa za poboljšanje uvjeta u kojima studenti žive, a rezultat je činjenica da je Kraljevina Saudijske Arabije donirala tim povodom 300.000 KM Studentskom centru u Sarajevu za renoviranje 6. paviljona u studentskom naselju “Bjelave” koji je bio devastiran.

Inicijativu za obnovu ovog paviljona  pokrenuli su studenti koji žive u studentskim naseljima u Sarajevu, a u realizaciji doprinijeli su i studenti koji su živjeli u ovim centrima dok su studirali u Sarajevu.

“Svjedoci smo da situacija u državi što se tiče studenata nije na zadovoljavajućem nivou. Uslovi u kojima žive nisu na visokom nivou te nas ovakvi povodi raduju. U Studentskom centru živi 1.250 ljudi i moramo istaći da bi nam trebala mnogo veća podrška svih nivoa vlasti te poručili da ne smijemo stati na ovakvim projektima već nastaviti ovako dobre prakse za dobrobit studenata”, rekao je predstavnik Udruženja studenta Studentskog centra Sarajevo te ujedno predsjednik Džematskog odbora džemata Studentskog naselja “Bjelave” Mahir Omerović.

Direktor Curić rekao je kako se dugi niz godina bore za infrastrukturna ulaganja te da mu je drago što je inicijativa studenata prepoznata i uz pomoć donatora realizovana. Prema riječima direktora Tarika Curića, studenti će dobiti luksuzniji smještaj.

“Mi ovdje imamo intelektualce koji će možda za samo pet godina preuzeti ovu države da je grade i prave iz temelja, koji spavaju u naša dva naselja. Ta djeca trebaju biti svetinja ove države. Na ovaj način kako ulažemo u infrastrukturu mi podižemo standard i stičemo povjerenje roditelja i djece. Ovo je jedna napušteni objekat u koji ćemo uložiti ova sredstva. Osigurano je 300.000 KM za potpuno renoviranje 6. paviljona”, rekao je Curić.

Istakao je da će u donjem dijelu paviljona biti smješten moderni Islamski centar, a da će na spratu biti izgrađene sobe u koje će moći biti smješteno oko 40 studenata ukoliko se odluče za građenje dvokrevetnih soba. Riječ je o luksuznijem smještaju sličnom kao u 2. paviljonu. Direktor Curić se posebno  zahvalio predstavnicima MIZ Sarajevo na susretljivosti u realizaciji ovog značajnog projekta za studente.

Ibrahim et-Turki, koordinator projekata Saudijske Arabije u BiH kazao je kako im je želja bila da budu dio ovog dobrog djela i pomognu studentima da imaju adekvatne prostorije među kojima je i mesdžid.

“Ono što nas je dodatno ohrabrilo da uđemo u projekat zajedno sa Studentskim centrom jeste da se, osim mesdžida, radi o nizu prostorija koje će biti na usluzi svim studentima bez obzira na njihovu etničku, religijsku i bilo koju drugu pripadnost. Sadašnji kralj, ali i prethodni, gledali su na BiH kao na zemlju koja mora imati izrazitu pažnju Saudijske Arabije. Ovo je samo mali dio podrške”, rekao je Turki.

Glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić zahvalio se donatorima na ovom djelu koje, kako je istakao, treba podsjetiti na ono što je duboko utkano u bošnjačko biće na ovom prostoru, a to je da iza sebe ostave dobro koje traje. Dr. hafiz Musić je ukazao na važnost vjerskog života mladih i da se njima mora ukazati pažnja i pomoć.  

Ovom svečanom činu prisustvovao je i rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH Ibrahim-ef. Malanović, a ispred MIZ Sarajevo prisustvovali su glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, predsjednik IO MIZ Sarajevo g. Jusuf Zahiragić, pomoćnik glavnog imama Miralem-ef. Babajić, sekretar MIZ Sarajevo g. Muhamed Memić te koordinator Mreže mladih za saradnju sa studentskim domovima Šerif-ef. Delić.   

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter