U okviru “Ljeta u šeheru” realizovana Akademija za mujezine

Na prijedlog Vjersko-prosvjetne službe MIZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom doc. dr. hafizom Kenan-ef. Musićem, u okviru projekta Ljeto u šeheru pokrenuta je aktivnost za naše mekteblije “Akademija za mujezine”.

Ukupno 40 polaznika Akademije je u periodu od 22.-26. jula pohađalo nastavu, koja se odvijala u prostorijama Istiklal džamije. U pripremi aktivnosti, hafiz Ammar-ef. Bašić, pomoćnik glavnog imama i koordinator aktivnosti Šerif-ef. Delić su procijenili i okupili predavače koji su po svojim zvanjima, strukama i umijećima zaista bili na visini zadatka. Polaznici su podijeljeni u dva razreda i časovi su se odvijali svakog dana.

Polaznici Akademije za mujezine su usvojili predviđeno gradivo cijelog mujezinluka za dnevne namaze, zatim mujezinluk za džumu-namaz, bajram-namaze i teravih-namaz. Polaznici su imali priliku da se upoznaju sa osnovama učenja Kur’ana i ezana po različitim mekamima, ali su naučili napamet i cijeli tekst za mujezinluk sa posebnim akcentom na tedžvid. Također polaznici su imali časove koji su se odnosili na ispravno korištenje tehnologije (mikrofon – mikseta).

Posebno je značajno da su mladi imali priliku usvojiti i tehnike disanja i pravilnog korištenja kapaciteta koje posjeduju. Ono što posebno raduje jesu riječi učitelja/predavača, a odnosi se na disciplinu i redovnost pohađanja Akademije, na čemu im posebno treba čestitati, kao i njihovim čestitim roditeljima, a posebno njihovim imamima i muallimima.

Posebna zahvalnost pripada učiteljima i predavačima: prof. Latifu Moćeviću, prof. Tariku Omerhodžiću, hafizu Abdussamedu Podojku, Resul-ef. Aliću i Mustafi-ef. Isakoviću.

U petak 26.07.2019. upriličena je i završna svečanost podjele certifikata za polaznike Akademije za mujezine. U riječima dobrodošlice koordinator aktivnosti, Šerif-ef. Delić se zahvalio MIZ Sarajevo,  glavnom imamu i njegovim pomoćnicima, djeci te roditeljima koji su se zjedno potrudili da ova aktivnost prođe u najboljem redu. Prisutnima u mektebu Gazi Husrev-begove džamije obratio se i glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koji je na poseban način djeci ukazao na značaj mujezina i njegovog djelovanja u džematu.  Uslijedila je podjela certifikata, slikanje i zjednički doručak za polaznike  Akademije.

Nadamo se da ćemo u budućnosti ovu aktivnost i slične njoj i dalje organizirati i na taj način očekivati rezultate njihovog truda i rada.

Šerif-ef. Delić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter