U džematu Srednje proljeće miriše na ramazan.

Sa posebnom čežnjom, u našim mahalama i džematima, dočekuje se mjesec ramazan. Ove godine ramazan nam je došao u proljetnom ruhu. Zbog toga možemo kazati da ove godine proljeće miriše na ramazan.

Mnogo je starih, bolesnih, koji ramazan dočekuju u svojim domovima, s nostalgijom sjećajući se ramazana iz mladosti, kao i lijepih naših adeta da se halva pravi uoči ramazana. Članovi mreže mladih Srednje, u želji da mahalom zamiriše ramazan, napravili su halvu, kolače, te uz vaktiju i poruku imama Senad ef. Šehića podijelili su našim džematlijama.

Najmlađe džematlije, učenici mekteba, svoju kreativnost i doživljaj ramazana pokazali su kroz interno mektebsko takmičenje Ramazanski kutak za uzvišen trenutak, u kojem su slanjem fotografija pokazali kako su ukrasili svoje domove za najdražeg gosta.

Nebo, prve ramazanske noći, iznad Srednjeg bilo je ukrašeno lampinjonima i vatrometom, taj veličanstveni prizor nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Danas prvog dana ramazana, još jedna lijepa aktivnost u džematu Srednje, a to je online mukabela za učenike mekteba i članove mreže mladih Srednje. Aktivnosti, druženja, časovi, koji se obavljaju online, biće mnogo olakšane, jer džemat Srednje dobio je na poklon licenciranu Zoom platformu od ljudi koji su prepoznali njihov rad i aktivnosti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter