U 36 sarajevskih džamija izvršena dezinfekcija: Halke u Centralnoj džamiji na Ilidži i Tabačkom mesdžidu odgođene do daljnjeg

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo danas je u 36 sarajevskih džamija proveo akciju dezfinfekcije džamijskih površina, u okviru mjera koje se provode radi sprječavanja širenja koronavirusa, koju je radila firma Kristal d.o.o.

Kako je za Preporod.info potvrđeno u Medžlisu, stalno se prate aktuelne mjere nadležnih institucija koje se provode na zaštiti građana i javnost će blagovremena biti obavještavana o svim relevantnim detaljima.

Islamska zajednica jučer je izdala Instrukciju o pridržavanju uputa nadležnih državnih organa za suzbijanje širenja koronavirusa, te će, u skladu s tim, sva okupljanja biti organizovana prema instrukcijama nadležnih državnih organa.

Podsjećamo, od jučer je na snazi zabrana organizovanja skupova sa više od 250 učesnika, dok je od sutra obustavljeno i odvijanje nastavnog procesa u svim školama i fakultetima na području Federacije BiH na dvije sedmice.

S obzirom na novonastalu situaciju u vezi s prevencijom korona virusa, poštujući zabranu Kriznog štaba vezanu za okupljanje većeg broja od 250 ljudi na javnom mjestu, te oslanjajući se na smjernicu Rijaseta IZ BiH, obavještavamo sve džematlije da ćemo redovnu halku “Zovite Ga” koju srijedom drži glavni imam Medžlisa Sarajevo, doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić u Centralnoj džamiji na Ilidži, odgoditi do daljnjeg.

Po prvi put, u 12 godina održavanja redovne sedmične halke u Tabačkom mesdžidu, ista se zbog novonastale situacije odgađa do daljnjeg. O nastavku ovih aktivnosti vjernici će biti blagovremeno obaviješteni.

Također, obavještavamo cijenjene džematlije da će centralna džamija MIZ Sarajevo, Istiklal džamija, od sutra zaključavati molitveni prostor džamije poslije svakog namaza a otključavati ga 15-tak minuta prije ezana. Oni koji budu dolazili  između namaza moći će koristiti abdesthane i ulazne prostore, u kojima mogu obaviti namaz.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter