Tribine ponedjeljkom u Novom Gradu

U ponedjeljak 12. februara tekuće 2018. godine u Velikoj sali općine Novi Grad od 19:30h biće upriličena nova tribina ponedjeljkom. Ovaj put na temu “Dželaludin Rumi – i juče i danas i na istoku i na zapadu” govoriće gost dr. Munir Drkić.

Doc. dr. Drkić je 14.01.2018. u Teheranu, u prisustvu predsjednika Islamske Republike Iran Ruhanija, bio gost na  završnoj manifestaciji dodjele ovogodišnje Internacionalne nagrade Farabi. Od ukupno 4383 djela pristigla na ovogodišnji, deveti po redu konkurs za Farabijevu nagradu, nagrađeno je 27 iranskih i 6 stranih autora. Među laureatima je i doc. dr. Munir Drkić sa Katedre za perzijski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu, saradnik Centra za napredne studije u Sarajevu.

Drkić je Farabijevu nagradu dobio za knjigu “Višejezičnost u Mesneviji Dželaluddina Rumija” čiji je izdavač Naučnoistraživački institut „Ibn Sina” u Sarajevu u suradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Knjiga je ustvari prilagođena inačica Drkićeve doktorske disertacije odbranjene na spomenutom Fakultetu.

Moderator i domaćin Mehidin ef. Bešlić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter