Treći modul Mreže mladih MIZ Sarajevo: Važnost i vrijednost Domovine kroz riječi i djela

U subotu i nedjelju (7. i 8. 4. 2018. godine) na području MIZ Sarajevo u okviru projekta Mreža mladih u periodu između akšama i jacije-namaza održana je prva radionica trećeg modula na temu: Domovina.

Mladi i njihovi koordinatori su razgovarali na zadanu temu u želji da ojačaju svijest o važnosti Domovine, o važnosti da ostanu ovdje, i da se svojim trudom, radom i znanjem bore, živeći te prave vrijednosti kojima nas uči naša vjera te da nam bude bolje stanje kako bi našu Domovinu učinili prosperitetnom, ljepšom, urednom, čistom, itd.

Mnogo je zaključaka koji su se spomenuli, ali jedan je dovoljan za sve, a to je da ovdje treba ostati i mijenjati sebe i svoj odnos prema Domovini te boriti se svojim radom, trudom, znanjem općenito, ali i učenjem o sebi, o svojoj bogatoj historiji i kulturi da sačuvamo emanete koje su nam naši preci predali.To ne smijemo izdati! To trebamo ljubomorno čuvati, s tim se ponositi, to promovisati ličnim primjerom, i boriti se kao i naši preci da uspješno preuzete emanete od njih prenesemo na buduće naraštaje.

Pored govora na zadanu temu, članovi Mreže mladih u Starom Gradu, bili domaćini omladini iz Islamske zajednice u Crnoj Gori, tačnije omladini koja djeluje pri Islamskom Centru Bar. Bilo je to jedno prelijepo druženje uz sklapanje novih prijateljstava.

Da se Domovina ne treba i ne smije voljeti samo riječima već i djelom pokazali su nam članovi Mreže Mladih iz Vogošće koji su posjetili Ahmiće. Oni su se priključili mještanima u radnoj akciji i pomogli pri uređenju džamija, harema i javnih površina kao dio priprema u okviru manifestacije obilježavanja stravičnog zločina u Ahmićima. Tom prilikom su imali i čas historije i lijepo druženje sa stanovnicima i omladinom iz Ahmića.

Koliko god nam se stanje u našoj Domovini činilo teškim i bezizlaznim uvijek trebamo biti svijesni i imati na umu kur’anske riječi: „Ta zaista s mukom je i olakšanje.“ (El-Inširah)

Doći će, ako Bog da, bolji dani, ali u tome mi moramo dati svoj doprinos, jer kako kaže Aleksa Šantić:

“Ostajte ovdje!… Sunce tuđeg neba,

Neće vas grijat, ko što ovo grije,

Gorki su tamo zalogaji hljeba,

Gdje svoga nema i gdje brata nije.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter