Tradicionalni iftar u džematu Kijevo

U subotu 18. maja 2019. godine / 13. dana mubarek mjeseca ramazana u džematu Kijevo je upriličen tradicionalni iftar koji organizuje Džematski odbor ovog džemata.

Ovogodišnji iftar je upriličen uz pomoć Programa organizacije iftara sluge dvaju Časnih Harema kralja Selmana bin Abdulaziza. Ispred Vjersko-prosvjetne službe MIZ Sarajevo iftaru je prisustvovao pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo mr. Malik-ef. Šljivo, koji se tom prilikom i obratio džematlijama iz Kijeva uputivši nekoliko važnih ramazanskih poruka.

Džemat ”Kijevo”, je od Sarajeva udaljen oko 12 kilometara. Džemat sada čini 180 domaćinstava dok ih je neposredno pred početak agresije na BiH bilo 200.

Džamija je prema dostupnim informacijama prvi put sagrađena 1571. godine, potom je više puta obnavljana. Značajniju obnovu je imala 1971., kada je skoro u potpunosti renovirana, da bi kasnije u toku agresije bila spaljena i porušena do temelja, kao i kompletno naselje Kijevo.

Poslije završetka agresije na BiH njene džematlije kreću u njenu ponovnu izgradnju uporedo sa povratkom i popravljanjem vlastitih domova. Bitno je napomenuti da je i povratak i obnova porodičnih domova ali i same džamije tekao vrlo sporo, ali su džematlije džamije ”Kijevo” uspjeli u ljeto 2007. godine, upriličiti svečano otvorenje obnovljene džamije.

U džamiji se sada održava mektebska pouka subotom i nedjeljom, obavlja se džuma-namaz, a tradicionalno učenje mevluda se upriliči  svake godine u mjesecu julu.

Imami džamata su bili Ramo-ef. Novalić, Ishak-ef. Alešević, Musić-ef. Muzafer, Husein-ef. Čorbo a sadašnji imam je Muamer-ef. Kozica.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter