Sutra dženaza hadži Behiji-hanuma Zulfikarpašić, rođenoj Velić

Dženaza hadži Behiji-hanumi Zulfikarpašić, rođenoj Velić, bit će klanjana sutra, 4. maja, u 13.45 sati, na Gradskom mezarju Vlakovo

Hadži Behija-hanuma Zulfikarpašić (Velić) rođena je 6. maja 1930. godine u Novom Pazaru. Njen otac, Abdulah-ef. Velić bio je šerijatski sudija – kadija.

Behija – hanuma zasigurno spada u red najvećih postratnih vakifa u našoj zemlji. Svoj imetak godinama je trošila u hajrate, za izradnju džamija, vakufskih objekata, za pomaganje obrazovnih institucija, humanitarnih organizacija itd.

U mjesecu augustu 2008. godine upriličeno je svečano otvorenje džamije u Rakitnici (Bjelašnica). Behija-hanuma je, zajedno sa bratom rahmetli hadži Besimom Velićem, za izgradnju te džamije donirala blizu 100.000 KM.

Godine 2013. donirala je novčana sredstva za izgradnju munare u džamiji u Dujmovićima (Bjelašnica). Također, vakif je i Aladža džamije u Foči (5.000 KM). Donirala po 1.000 € za igradnju Muslimanskog kulturnig centra u Ljubljani i za Ferhadiju džamiju u Banja Luci.  Godine 2021. učestvovala je u renoviranju Lubine džamije u Sarajevu sa 1000 KM.

Dala je nemjerljiv doprinos i svom matičnom džematu Bakareve džamije na Bistriku.

Zajedno sa svojim mužem, rahmetli hadži Ihsanom Zulfikarpašićem, uvakufila je stan (50m²) za potrebe džamije. Tom prlikom 2013. godine, uprličena je mevludska svečanost i dodjela vakufname koju joj je uručio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Ferid-ef. Dautović.

Donirala je novac za džamijski tepih džamiju (9.000 $), korito (800 KM), i više od 10 godina bila je glavni donator tradicionalnog mevluda koji se uči u Bakarevoj džamiji u mjesecu rebiu-l-evvelu.

Redovno je finansirala održavanje Bakareve džamije i pomagala je džematlije u stanju socijalne potrebe. Od 1990. godine stipendirala učenice Gazi Husrev-begove medrese, sa prekidom u razdoblju rata 1992-’95.

Hadži Behija je svake godine sa po 1000 $ pomagala rad MDD Merhamet, „Narodnu kuhinju“ Stari Grad i one kojima je pomoć potrebna. Godinama je bila redovni pretplatnik i donator IIN Preporod, a kasnije svojim godišnjim donacijama u iznosu od 1000 $ postala i zlatni prijatelj Radija Islamske zajednice BIR.

Za fond Gazi Husrev-begove biblioteke poklonila je:
– Zbirku poštanskih markica (5 albuma) sa tematikom „Islam na poštanskim markama“,
– Tematsku zbirku poštanskih markica (jedan album) sa tematikom esperanto jezika i
– Hrvatsko-esperanto Rječnik i prijevod Kur’ana na esperanto jezik, čiji je autor njen suprug Ihsan Zulfikarpašić.

Hadži Behija-hanuma na Ahiret je jučer preselila u 91. godini. 

(Edin Hamzakadić/Preporod.info)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter