Škola hifza Kur’ana Časnog MIZ Sarajevo: Večer Kur’ana uz svečanu akademiju i promociju 250 polaznika

U subotu 12. maja 2018. godine u Carevoj-Sultan Fatihovoj džamiji u Sarajevu u susret ramazanu, upriličena je tradicionalna “Večer Kur’ana” u organizaciji MIZ Sarajevo i u izvedbi polaznika „Škole hifza Kur’ana Časnog“ sarajevskog medžlisa, čija je ovo ujedno bila i treća promocija, odnosno svečana akademija. Promovisano je ukupno 250 polaznika sa 10 punktova “Škole hifza Kur’ana Časnog” koji djeluju na području MIZ Sarajevo.

 

Program je počeo nakon klanjanja akšam namaza svečanim ulaskom polaznika “Škole hifza Kur’ana Časnog” koji su bili najljepši ukras te večeri. Odlomak iz Časnog Kur’ana je proučio dr. hfz. Sejad Mekić, nakon čega je dobrodošlicu svim prisutnima iskazao voditelj “Škole hifza Kur’ana Časnog” MIZ Sarajevo hfz. Sadrudin ef. Išerić. Hfz. Išerić je govorio o samim početcima ove Škole, kao i njenim značajnim rezultatima, koji su već vidljivi, posebno pohvalivši napore svih polaznika, koji tri puta sedmično dolaze na časove, značajne napore njihovih roditelja te samih muhafiza. Kazao je da je u protekloj godini nastava izvođena na 10 punktova i to: Careva džamija, Ilijaš, Vogošća Ilidža, Istiklal džamija, Džamija Šehadet Mojmilo, Dobrinja IIIb, Studentski dom Nedžarići, Čengić Vila i Hadžići.  Hfz. Išerić je u ovoj godini najavio i tri hafiske dove polaznika “Škole hifza Kur’ana Časnog” MIZ Sarajevo, koji su okončali učenje napamet Kur’ana Časnog.

Nakon uvodnog izlaganja voditelja Škole, prisutni su mogli da uživaju prelijepom učenju Kur’ana Časnog polaznika Škole hifza. U tom dijelu programa nastupili su: Muhamed Grbo (Ilidža), Muhamed Samaha (Istiklal), Sumeja Mehić (Dobrinja IIIb), Ismail Sitnić (Šehadet), Majla Ćatić (Ilijaš), Amina Oruč (Hadžići), Abdulah Fazlibegović (Vogošća), Amar Arpadžić (SD Nedžarići), Ahmed i Merjem Halilagić (Čengić Vila) i Ahmed i Omer Hassan (Careva). U toku programa pored učenja Kur’ana prisutni su uživali u izvođenju kasida Resul-ef Alića.

U okviru ove prelijepe večeri, koju su svojim prisustvom uveličali i zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Elvedin ef. Klisura, muhafizi koji rade sa  polaznicima, njihovi roditelji te brojni drugi vjernici, promovisano je 110 polaznika koji su uspješno položili plan za ovu godinu te 140 onih koji su “Školu hifza Kur’ana Časnog“ MIZ Sarajevo pohađali.

U okviru programa koji je bio ukrašen učenjem ajeta Časnog Kur’ana od strane istih polaznika, dodjeljene su šehadetname za 34 polaznika koji su naučili dva džuza Kur’ana Časnog, 34 polaznika koji uče hifz i znaju više od dva džuza te njih 68 polaznika koji su uspješno naučili posljednji 30. džuz (Amme džuz).

Prisutnima u Carevoj-Sultan Fatihovoj džamiji prigodno se obratio i glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan Musić. Glavni imam je govorio o odgoju djece na vrijednostima Časnog Kur’ana kao vidu duhovne opskrbe i radosti koju roditelji polaznika ove Škole trebaju osjećati zbog svoje djece, koja su krenula putem Kur’ana i suneta Božijeg Poslanika a.s.

-Širiti kur’ansku pismenost i učiti druge Časnom Kur’anu je naš zadatak, jer Kur’an i kur’anske halke čuvaju naše vrijednosti i našu Domovinu – poruka je dr. Musića koji je uputio iskrene čestitke svim polaznicima i njihovim roditeljima.

U svome obraćanju prisutnima muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković je također čestitao polaznicima i roditeljima koji su odlučili poslati djecu u najsigurnije okrilje, tj. u okrilje džamije i Časnog Kur’ana.

-Najljepši doček mubarek mjesecu ramazanu je ova večer. Ovo su plodovi rada naših imama u mektebima i naših muhafiza, te se nadamo da će mnogi od njih biti hafizi i izgrađene ličnosti kojima će Kur’an biti vodič na ovom, a svjedok na budućem svijetu – riječi su muftije dr. Ljevakovića koji je svim prisutnima čestitao dolazak mubarek mjeseca ramazana.

 

Na samom kraju ove akademije, koja je upriličena u susret ramazanu,  hfz. Abdusamed Podojak je proučio odlomak iz Časnog Kur’ana, nakon čega je dovu proučio hfz. Hikmet Džanko.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter