Seminar za muallime: Predavanje prof. Amre Abaz o temi “Empatija, tolerancija i solidarnost u radu”

U okviru redovnih seminara za muallime MIZ Sarajevo, a u okviru  edukacije, predavanje je održala Amra Abaz, prof. pedagogije. Predavanje za muallime je održano 10.12.2019. godine u srednjoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke i to o temi “Empatija, tolerancija i solidarnost u radu”.

Uzimajući u obzir kompleksnost angažmana na poslovima muallime, te ogromnih zahtjeva i očekivanja sredine, temom se nastojalo podsjetiti i objasniti gdje se zapravo nalazi empatija, kao vještina emocionalne i socijalne inteligencije, a gdje solidarnost i tolerancija, koje čuvaju vlastiti integritet pojedinca.

Cjeline koje su na seminaru objedinjene pomenutom temom, elaborirane su kroz naučne činjenice iz oblasti pedagogije i psihologije, prožete vrijednostima islamskog bontona, te protkane kroz interaktivni dijalog primjera iz prakse. Cilj je bio osvijestiti emocionaonu i socijalnu sferu naše ličnosti u odnosu na zahtjeve posla i očekivanja koje se stavljaju pred profesiju muallime.

Moderatorica Latifa Vražalica-Hadžibajrić je kroz vješto vođenje seminara spontano i ugodno vodila cjelokupnu atmosferu seminara, koja je bila produktivna.

Naročito se želi istaći podrška Vjersko-prosvjetne službe na čelu sa glavnim imamom, doc. dr. hafizom Kenan-ef. Musićem i njegovim pomoćnicima, koja se ukazuje i muallimama ovog medžlisa. Ovog puta seminaru je prisustvovao pomoćnik glavnog imama, uvaženi hafiz Ammar-ef. Bašić, koji je na kraju dao konkretne savjete i naputke koji su korisni za praksu i čestiti poziv muallime.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter