Seminar MIZ Sarajevo: Dekan FIN-a prof. dr. Zuhdija Hasanović održao predavanje o temi “Kako doživjeti miradž?”

Gost seminara MIZ Sarajevo u srijedu 03. aprila 2019. godine u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese bio je prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu. Dobrodošlicu gostu je iskazao glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koji je naglasio kako je potrebno produbiti saradnju MIZ Sarajevo i FIN-a, čestitavši dr. Hasanoviću na ponovnom izboru za dekana ove visokoškolske obrazovne institucije. Dr. Hasanović je u svome obraćanju sarajevskim imamima govorio o vrlo zanimljivoj temi “Kako doživjeti miradž?”

Gost seminara MIZ Sarajevo u srijedu 03. aprila 2019. godine u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese bio je prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Dobrodošlicu gostu je iskazao glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koji je naglasio kako je potrebno produbiti saradnju MIZ Sarajevo i FIN-a, čestitavši dr. Hasanoviću na ponovnom izboru za dekana ove visokoškolske obrazovne institucije.

Dr. Hasanović je u svome obraćanju sarajevskim imamima govorio o vrlo zanimljivoj temi “Kako doživjeti miradž?” Dekan Hasanović je analizirao karakteristike stanja u kojem se muslimani nalaze uputivši pitanje svima kako liječiti oboljele muslimane, kada smo i mi, njihovi liječnici oboljeli?

S obzirom na teško stanje u kojem se nalazi ummet dr. Hasanović je ponudio prijedloge kako se uzdizati iz stanja u kojem se nalazimo poput: spominjati Allaha dž.š., a ne ljude; jačanje kontinuiteta i uvažavanje pozitivne tradicije; izgradnja povjerenja uz jačanje komunikacije; jačanje empatije – saosjećanja sa drugima i njihovim problemima; ostati čovjek i sl.

Također, u okviru radnog dijela seminara, Vjersko-prosvjetna služba MIZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom doc. dr. Kenanom-ef. Musićem i njegovim pomoćnicima, tematizirala je aktuelne teme poput: rada na doedukaciji imama, djelovanja Mreže mladih u pravcu akcije protiv kocke,  održanih mektebskih takmičenja, predstojećim ramazanskim aktivnostima kao i o drugim aktivnostima iz domena rada VPS-a MIZ Sarajevo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter