Sarajevski imami zasadili 214 sadnica u “Memorijalnoj šumi 8372”

U “Memorijalnoj šumi 8372” u Posestri kod Goražda sarajevski imami zasadili su 214 novih sadnica. Na taj način imami MIZ Sarajevo priključili su se stotinama onih koji učešćem u višestruko značajnom projektu, nastoje sačuvati sjećanje na genocid u Srebrenici i na šehide Srebrenice.

U srijedu 11. aprila tekuće 2018. godine grupa sarajevskih imama predvođena zamjenikom glavnog imama Malik ef. Šljivom i pomoćnikom glavnog imama Elvedin ef. Klisurom posjetila je lokalitet na kojem se sadi “Memorijalna šuma 8372”, u želji da pruže podršku ovom značajnom projektu Goraždanskog muftijstva.

Dočekao ih je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, zajedno sa predstavnicima Javnog preduzeća Bosanskopodrinjske šume, te im je najprije  predstavio projekat i sadržaje koji su izgrađeni ili se planiraju graditi u kompleksu poručivši “kako je ova posjeta i podrška sarajevskih imama vrlo značajna, kao i da pripadati projektu “Memorijalna šuma 8372” predstavlja generacijsku šansu za sve nas!”

Sarajevski imami su nakon predstavljana projekta sami zasadili 214 sadnica za sebe, svoje porodice i svoje džematlije. Zasađeni su smrča, jasen i divlja trešnja, koji imaju svoju simboliku, pa tako smrča, jasen i divlja trešnja predstavljaju muškarce, žene i djecu ubijenu tokom genocida u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici.

Nakon učešća u sadnji “Memorijalne šume 8372”, sarajevski imami su u pratnji muftije Pitića posjetili i druge značajne lokacije na području ovog muftijstva. Osim posjete Kayserija džamije u Goraždu, posebno je značajna posjeta Foči, gdje su imami obišli Carevu džamiju i sjedište MIZ Foča te gradilišta Aladža džamije i džamije Mehmed-paše Kukavice.

Upriličena je i posjeta Turhan Emin-begovoj džamiji u Ustikolini, gdje ih je dočekao glavni imam Izudin ef, Perjan, a prijem za sarajevske imame je upriličio i glavni imam MIZ Rogatica Amel ef. Kozlić u prostorijama medžlisa koje se nalaze pored Šudžaudinove džamije.

Projekat su inicirali Goraždansko muftijstvo, općina Goražde i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona, a osim pošumljavanja platoa površine 3,5 hektara, “Memorijalna šuma 8372” sadržava i spomen-obilježje u obliku cvijeta Srebrenice, info table sa podacima o srebreničkom genocidu, klupe za odmor u prirodi i mnoge druge sadržaje koje tek treba realizovati.

Ovom projektu je na ovaj način podršku pružio i MIZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom dr. Ferid ef. Dautovićem i predsjednikom g. Jusufom Zahiragićem, te sarajevskim imamima koji su sami zasadili svoje sadnice.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter