Sarajevski imami posjetili Zemaljski muzej BiH

U srijedu 07. februara tekuće 2018. godine, u Jordanskoj džamiji na Grbavici, održan je redovni seminar za imame sarajevskog medžlisa. Seminarom je rukovodio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović zajedno sa svojim saradnicima, zamjenikom Malik ef. Šljivom i pomoćnikom Elvedin ef. Klisurom.

Na seminaru su tretirane razne teme, a glavni imam je pojasnio kako je tokom proteklog vikenda održan  Kamp za koordinatore Mreže mladih iz 50 većih džemata s područja Muftiluka sarajevskog na temu strateškog planiranja. Ovaj kamp je označio početak aktivnosti Mreže mladih u 2018. godini. Glavni imam je dodao da je nakon ovog radnog sastanka upriličen i razgovor voditelja i koordinatora Mreže mladih sa sarajevskim muftijom i glavnim imamima medžlisa Muftiluka sarajevskog, a tokom ovog razgovora izložen je i plan aktivnosti Mreže mladih, kao i zajedničke ideje ka ostvarenju boljih rezultata. Aktivnosti Mreže mladih će se u narednom period realizovati na području svih džemata sarajevskog medžlisa koji će na posebne načine pružiti podršku radu Mreže mladih MIZ Sarajevo. Prisutnim kolegama se dodatnim pojašnjenjima obratio i koordinator Mreže mladih za nivo MIZ Sarajevo i Muftiluka sarajevskog Miralem ef. Babajić.

Nakon radnog dijela seminara, sarajevski imami su imali priliku da posjete Zemaljski muzej BiH koji je nedavno, bogatim programom svečano obilježio 130. godina postojanja.

Imame su dočekali uposlenici ove institucije na čelu sa direktorom dr. Mirsadom Sijarićem koji je u svojoj uvodnoj riječi istakao kako je  Zemaljski muzej BiH otvoren 1. februara 1888. godine, odlukom tadašnje Zemaljske vlade, kao samostalna državna ustanova koja se razvijala do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima, prema riječima direktora Sijarića, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 130 godina.

Tokom posjete Muzeju,  imami su uz stručna pojašnjenja kustosa Muzeja, imali priliku posjetiti Odjeljenje za prirodne nauke, Odjeljenje za arheologiju i Odjeljenje za etnologiju a reakcije su bile i više nego pozitivne s obzirom na blago koje ova institucija čuva i nudi.

   

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter