Sarajevski imami posjetili Sarajevski ratni tunel

U ponedjeljak 19. februara tekuće 2018. godine, u džamiji u Sokolović Koloniji, održan je redovni seminar za imame sarajevskog medžlisa. Seminarom je rukovodio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović zajedno sa svojim saradnicima, zamjenikom Malik ef. Šljivom i pomoćnikom Elvedin ef. Klisurom.

Nakon radnog dijela seminara, sarajevski imami su imali priliku da posjete Sarajevski ratni tunel koji je odigrao jednu od presudnih uloga u prošlom ratu.

Sarajevski ratni tunel naziv je za tunel koji je napravljen tijekom opsade Sarajeva 1993. godine. Tunel je napravljen ispod aerodromske piste i povezivao je 2 teritorija, koje je držala ARBIH (Dobrinju i Butmir) pa se tako i tunel zvao “Tunel D-B”.

Tunel je dug oko 720 metara, a visok oko 1,5 m dok je na nekim dijelovima bio visok i do 1,8 m. Tunel se u službenim razgovorima ARBIH i UN vodio pod imenom “Tunel kojeg nema”. Bio je najstrožija tajna Sarajeva, jer su pomoću tunela u Sarajevo stizali: hrana, oružje, istovremeno ga je ABiH-a koristila za izvlačenje jedinica za oslodođenje srednje Bosne.
Nakon rata, tunel je postao muzej i o njemu je snimljen dokumentarni film “Tunel – Tajna opsade Sarajeva”.

Domaćin i vodič bio je Harun ef. Hodžić.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter