Redovni seminar za imame MIZ Sarajevo: Gost Edin-ef. Mezit

U srijedu, 30. decembra 2020. godine, u Sultan Mehmed Fatihovoj – Carevoj džamiji upriličen je redovni seminar za imame MIZ Sarajevo.

Imame je na početku seminara poselamio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, koji se zahvalio hafizu Sadrudin-ef. Išeriću na gostoprimstvu i govorio imamima o aktuelnim pitanjima vezanim za rad Službe za vjerske i odgojno obrazovne poslove. Glavni imam je naglasio da je 2020. godina koja je na izmaku bila bremenita i puna iskušenja i od svih tražila napor više da se izazovi prevaziđu. Imami su u tome pogledu bili jako vrijedni i odgovorni. On je, također, izrazio nadu da će naredna 2021. godina biti bolja, uspješnija i manje stresna i izazovna.

Gost seminara bio je Edin-ef. Mezit, imam u Norveškoj i voditelj Mreže mladih. Rođen je 1974. godine u Studenčici kod Konjica a odrastao je u Mostaru. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Magistrat iz religijske edukacije stekao je na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. Aktivan je i kao prevodilac, pisac duhovne poezije, ali i voditelj različitih omladinskih projekata koji imaju za cilj povećanja svijesti vezane za nacionalni i vjerski identitet.

Edin-ef. Mezit govorio je o savremenim oblicima ateizma i ateizacije savremenog društva ponudivši samo dio svoga istraživanja o ovoj temi, o čemu je izdao i knjigu.

  • Većina predstavnika savremene naučne zajednice svojim autoritetom obezbjeđuje kredibilitet ateističkoj misli. Oni nas uvjeravaju da je svako drugo razumijevanje realnosti samo iluzija. Iz ovakvog pogleda na stvarnost proizilazi da je religija, sa svim njenim učenjima, vjerovanjima i obredima, samo proizvod ljudske imaginacije.
  • O nekim historijskim procesima se i danas uči u našim školama, kao roditelji i kao vjernici konstantno smo suočeni sa dilemama na koji način se suočiti sa ovim problemom na koji moramo imaiti odgovor. Na te dileme moramo imati adakvatan, naučni utemeljen i smislen odgovor, kazao je Edin-ef. Mezit.

U drugom dijelu seminara mr. Malik-ef. Šljivo upoznao je imame o analizi stanja u mektebskoj nastavi u prvom polugodištu, te o predstojećim edukativnim aktivnostima i stručnom usavršavanju za muallime koje će biti provedene tokom zimskog raspusta. Isto tako, imami su upoznati i o sastancima po općinama na kojima su prezentirane omladinske aktivnosti i razgovarano mogućnostima unapređenja Mreže mladih na tereneu.

Jusuf Zahiragić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo prenio je imamima informacije o aktuelnoj situaciji vezanoj za svakodnevno funkcionisanje medžlisa, naglasivši potrebu i obavezu konstantne brige svih nivoa i struktura zajednice za unapređenje rada. On je čestitao imamima i zahvalio im se u ime Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo na vrlo odgovornom pristupu prema obavezama u 2020. godini, koja je za sve bila teška i izazovna.

Rad Službe za vjerske i odgojno obrazovne poslove je na kraju seminara pohvalio i gospo. Muhamed Memić, rukovodilac Službe za administrativno-pravne poslove Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, koji se na ktraju seminara obratio.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter