Ramazanske aktivnosti u džematu Trnovo

Ramazan je mjesec posta, ibadeta, Kur’ana, dobročinstva, pokornosti i približavanja Uzvišenom Allahu dž.š. Svjesni su toga i džematlije džemata Trnovo, koji se prostire na području oba bh. entiteta i pripada Medžlisu islamske zajednice Sarajevo, pa koriste i ovaj mubarek mjesec za druženja i zajedničke ibadete.   

U petak 24. maja, odnosno 19. dana mjeseca ramazana u službenoj posjeti džematu Trnovo boravio je pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo Elvedin-ef. Klisura, koji je tom prilikom održao hutbu i predvodio džumu-namaz, nakon čega se upoznao sa ramazanskim aktivnostima u ovom džematu.   

Jedan od najljepših vidova dobra kojim se vjernici mogu zbližiti međusobno, ali se time i približiti milosti i oprostu Uzvišenog jeste organiziranje zajedničkih iftara i hranjenje postača. Tako je u subotu 18. maja u džamiji u Trnovu upriličen omladinski iftar, na kojem se omladina družila.

Da je zaista pripremiti drugome iftar plemenito i Bogu ugodno djelo znaju i u Merhametu, koji je u četvrtak 23. maja upriličio veliki džematski iftar u Trnovu. Velikom broju vjernika dobrodošlicu je iskazao imam, hatib i muallim u džematu Trnovo Mirel-ef. Okanović, koji se posebno zahvalio Merhametu na iftaru koji je okupio veliki broj vjernika. Osim u džamiji u Trnovu, u ovom džematu se već tradicionalno teravih-namaz obavlja na još tri lokacije, tj. u mesdžidima na Trebečaju, u Gračanici i u Turovima gdje na praksi borave učenici bh. medresa.

Iftaru i druženju sa džematlijama nakon iftara su prisustvovali i imami Avdo-ef. Dedić, Safet-ef. Muminović i Edin-ef. Spahić, koji je pred teravih-namaz održao i prigodan vazu-nasihat o neophodnosti popravljanja naših međusobnih odnosa.    

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter