Radnička džuma u periodu zimskog računanja vremena u Hrasnom od 13:15h

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo već nekoliko godina tradicionalno organizira radničku džumu za sve one koji iz opravdanog razloga ne mogu stići obaviti namaz u njegovom prvom vremenu. S tim u vezi obavještavamo Vas da će se radnička džuma u periodu zimskog računanja vremena klanjati od 13:15h u Hadži Idrizovoj džamiji u Hrasnom.

Klanjanje džume-namaza je stroga islamska dužnost (fardu-ajn) svakom muslimanu koji ispunjava uvjete obaveznosti (punoljetnost, uračunljivost, sloboda, zdravlje – mogućnost prisustva, te da osoba nema status musafira).

Uzvišeni u Kur’anu kaže: “O vjernici, kad se u petak na namaz pozove, kupoprodaju ostavite i pođite da namaz obavite; to vam je bolje, neka znate.” (El-Džumu’a, 9) Imperativna naredba podrazumijeva obligatnost naređenoga. Osoba koja negira obaveznost džume izlazi iz vjere. Onaj koji iz nemara propušta klanjati džumu, ne negirajući njenu obligatnost, čini veliki grijeh ali se ne može smatrati odmetnikom od vjere, kao i u slučaju ostalih namaza.

Neopravdan izostanak i neklanjanje džume je teži grijeh od neklanjanja drugih namaza. Poslanik a.s. u tom smislu kaže: “Neka oni koji izostavljaju džume prestanu s tom praksom ili će im Allah zapečatiti njihova srca pa će postati od onih koji su nemarni.” (Muslim od Ebu Hurejre). U tom smislu je i hadis: “Ko izostavi tri džume bez opravdanog razloga (iz nemara), Allah će mu zapečatiti srce.” (Zabilježili su ga Peterica; Hakim ga je ocijenio autentičnim)

Prema tome, musliman je dužan da učini sve što je u njegovoj moći da izvrši ovaj farz. Nemaran odnos prema njemu i neopravdan izostanak izlaže počinitelja opasnosti da bude udaljen od Allahove milosti i da mu srce bude zapečaćeno. U hadisu se ne spominje kufr ili izlazak iz vjere, već samo teška opomena i upozorenje na opasne posljedice tog nemara.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter