Proučen dječiji mevlud: Radost mevluda unijela snagu, veselje i novi podsticaj ljubavi prema Muhammedu a.s.

Članice i članovi hora “Mektebski bulbuli” te polaznici “Akademije za mujezine” MIZ Sarajevo proučili su dječiji mevlud kojem je prisustvovao veliki broj vjernika, koji su svojim dolaskom odlučili podržati ovu aktivnost koja je zračila istinskom srećom i najljepšim osjećajima iskazivanja ljubavi prema Poslaniku Muhammedu a.s. Bila je to jedna od najljepših aktivnosti u okviru 15. manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah”, a koja je održana u subotu 23. novembra poslije podne-namaza u Istiklal džamiji.    

Mevlud, kao vrsta pobožnog spjeva o rođenju Muhammeda a.s, u islamskoj tradiciji Bošnjaka jedan je od najrasprostranjenijih vjerskih običaja. Za Bošnjake on znači lijep događaj, okupljanje u čast Pejgambera a.s. i njegovog rođenja. Međutim, poseban doživljaj je kada mevlud izvode djeca koja svojim iskrenim emocijama iskazuju ljubav prema Poslaniku a.s., čemu je ova aktivnost najbolji dokaz.

Dobrodošlicu prisutnima iskazao je imam, hatib i muallim Istiklal džamije mr. Ahmet-ef. Skopljak, nakon čega su svi uživali u izvođenju ajeta Časnog Kur’ana, mevludskim stihovima, recitalima i ilahijama u izvedbi članica i članova hora “Mektebski bulbuli” te polaznika “Akademije za mujezine” MIZ Sarajevo, koji su pripremili bogat program pod rukovođenjem vrijednog sarajevskog imama Šerif-ef. Delića.

Na kraju programa, čestitke vrijednoj dječici, ali i roditeljima koji na pravilan način usmjeravaju svoju djecu i uče ih ljubavi prema Poslaniku a.s., uputio je glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić koji je prisutne podsjetio na poruke i pouke mevluda, te na značaj ovakvih aktivnosti. Nakon okončanja programa, njegovi učesnici i posjetioci su uz slatko, nastavili druženje u haremu Istiklal džamije.         

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter