Prof. dr. Almir Fatić o “Imamu El-Maturidiju i njegovom Te‘vilatu” na seminaru sarajevskih imama

U srijedu 06. novembra 2019. godine u Studentskom centru IZ-e na Vrbanjuši upriličen je redovni seminar za imame Medžlisa islamske zajednice Sarajevo. Ovo je redovni seminar sarajevskih imama na kojem su članovi Vjersko-prosvjetne službe MIZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom doc. dr. hafizom Kenan-ef. Musićem prezentovali sve aktuelnosti i projekte koji su u toku ili se pripremaju u ovoj službi. Nakon radnog dijela seminara održano je zanimljivo predavanje profesora sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Almir Fatić

Prof. dr. Almir Fatić je sarajevskim imamima govorio o “Imamu El-Maturidiju i njegovom Te‘vilatu”. Na samom početku dr. Fatić je predstavio imama el-Maturidija, njegov život i djelo, a posebno njegov tefsir  Te‘vilat.

-Što se tiče El-Maturidijeva općeg metoda u tefsiru, on je zaista karakterističan i jedinstven; markirao je sebi poseban metod i distinktivan potupak. Riječ je o metodu koji se odlikuje sveobuhvatnošću i postupku koji se karakteriše jasnošću; temelji ga na istraživanju ajeta iz svih mogućih aspekata te prezentiranju značenja koja želi pokazati na jasan i lahak način, koja će shvatiti običan čitalac, a posebno stručnjaci. I kao da je pred nama moderan tefsir (tefsir hadīs), a ne tefsir napisan u četvrtom hidžretskom stoljeću – poruka je dr. Fatića koji je na zaista jednostavan način predstavio imama El-Maturidija, čije učenje, ali i život i djelo nije u dovoljnoj mjeri predstavljeno na našim prostorima, što je jedan od povoda i organizacije predstojećeg  međunarodnog simpozija „Naučna misao imama El-Maturidija“.

Predstojeći međunarodni simpozij zajednički organizuju Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Ankari, Fakultet islamskih nauka Univerziteta Fatih Sultan Mehmet Vakif u Istanbulu, Udruženje ilmijje IZ u BiH i Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu. Simpozij čije održavanje sponzoriraju TIKA- Turska agencija za saradnju i koordinaciju u BiH i Rijaset IZ u BIH okupit će stručnjake iz Bosne i Hercegovine, Turske i svijeta kako bi diskutovali o društveno-historijskim prilikama u muslimanskom svijetu u vrijeme imama El-Maturidija, vezi između maturidijske škole u akaidu i osmansko-turske kulturne zone islama, akaidu imama El-Maturidija,  maturidijskom akaidu i vjerovanju Bošnjaka, zastupljenosti maturidijskog akaida u udžbenicima vjeronaučne i mektebske nastave u BiH, odnosu imam El-Maturidija prema akaidskim učenjima imama Ebu Hanife i imama el-Eš’arija i brojnim drugim srodnim temama.

Prema riječima dr. Fatića, koji je predsjednik Organizacionog odbora,  cilj simpozija je isticanje nastanka, značaja i kompleksnosti teorije ehli-sunneta ve džem’ata preko ukupnog djela imama El-Maturidija. Također, među ciljevima simpozija je i aktueliziranje značaja ehli-sunneta ve džemata u današnjici muslimana i naglašavanje čvrste veze između imam Ebu Hanife i imama El-Maturidija, kao i ukazivanje na važnost veze turskih i balkanskih muslimana sa hanefijsko-maturidijskom tradicijom.

Predviđeno je da se simpozij održi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci  20. i 21. novembra tekuće godine, a dr. Fatić je ovom prilikom uputio poziv sarajevskim imamima da posjete ovaj značajni simpozij.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter