Prigodnim vjerskim programom na Kovačima i u Gazi Husrev-begovoj džamiji obilježena godišnjica pokušaja puča u Turskoj

U Sarajevu se nizom aktivnosti obilježava treća godišnjica pokušaja državnog udara u Turskoj koji je izveden 15. jula 2016. godine.

Tim povodom danas je u 12 sati, pod pokroviteljstvom ambasade Republike Turske u BiH i saradnju institucija, organizacija, nevladinog sektora i građana u BiH na mezarju Kovači proučena hatma dova za duše šehida. Dova je proučena kako za šehide 15. jula, tako i sve šehide u Bosni i Hercegovini, ali i cijelog ummeta Muhammeda a.s. Nakon dove na Kovačima, prigodan vjerski program je upriličen i poslije podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji, koji su izveli članovi Hora MIZ Sarajevo te hafizi iz Republike Turske.  Nakon toga, proučeni su odlomci iz Kur’ana i dova za duše šehida.

Glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić tom prilikom je podsjetio kako su šehidi 15. jula oni koji su pokazali da su spremni živote dati da Turska, Bosna i Hercegovina i cijeli ummet Muhammeda a.s. ostanu slobodni. Zamolio je da se čuva uspomena na sve šehide i da ih se prisjetimo u dovama.

Program je organiziran uz saradnju i podršku Uprave za vjerske poslove Republike Turske te Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-ce u BiH. Ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc kazao je kako se povodom obilježavanja 15. jula – Dana nacionalnog jedinstva i demokratije, u BiH organizira niz aktivnosti.

”Ono što je važno jeste 15. jula s građanima BiH sjetiti se onoga što se dešavalo te noći, onih koji su dali svoje živote, ali i prisjetiti se šehida Bosne i Hercegovine”, rekao je ambasador Koc, koji je dodao kako podrška između dvije zemlje traje i danas, a vjeruje da će trajati i u budućnosti.

Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter