Polaznici škole Kur’ana za odrasle džemata Podlugovi i džemata Novi Ilijaš i dio Mreže mladih Ilijaš u ramazanskoj posjeti Aladža džamiji

Polaznici škole Kur’ana za odrasle džemata Podlugovi i džemata Novi Ilijaš, kao i dio Mreže mladih Ilijaš, predvođeni Senad-ef. Šehićem dana 23.5.2019. s plemenitim ciljem posjetili su ljepoticu, Aladža džamiju u Foči. Na ovu prelijepu ramazansku ekskurziju krenuli su s ciljem i nijjetom da se svrstaju u novi džemat koji stasava i raste na obalama rijeke Ćehotine i Drine, džemat Aladža džamije.

Prvi susret sa vitkom ljepoticom, Aladža džamijom kod mnogih izmamio je suze, a u grudima osjećaj koji će sa sobom nositi tokom cijelog svog života. Niko nije krio oduševljenje zbog susreta sa Aladžom, jer Aladža džamija svojim izgledom, skladnošću, harmonijom najbolje oslikava taj duh islama, da u svakom segmentu života bude naglašena ljepota. Nije je bilo 27 godina, i onda poput najljepše djevojke došla je nagizdana, ukrašena i namirisana da svakom klanjaču i postaču napuni dušu, oči ispuni ljepotom, u vjerničko biće utka čežnju da čim izađe iz njenog harema opet poželi da joj svrati.

Ovo prelijepo putovanje rezultat je povezanosti vjerničkih duša gdje Bošnjaci koji žive u Americi prirede iftar braći i sestrama iz dva džemata Ilijaša u Foči, odakle su Bošnjaci pobijeni i protjerani s nadom da će opet nekad, mujezin sa Aladža džamije svojim ezanom dozivati mujezina Careve džamije, i da će ona tišina između ezana biti popunjena dječijom grajom u haremima fočanskih džamija i tihim žuborom Ćehotine dok žuri da se spoji sa Drinom.

Vrijedno je istaći da su mualima Mejrima Valjevac i Medina Poračanin zajedno sa Mrežom mladih pred teravih namaz izvele prigodan program, u kojem su svi prisutni uživali, dok su jaciju i teravih namaz klanjali 6 imama smjenjujući se u miharabu poslije svakog selama. Pri povratku proučena je dova, da u Foču, džematlije iz Ilijaša i Podlugova opet prvom prilikom dođu jer Aladža je sada i njihova džamija a oni su njen novi džemat.  Također u sklopu posjete Foči, ova grupa posjetila je i Goražde gdje je obavila ikindiju-namaz i družila se sa džematlijama Goražda.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter