Početak Nove 1441. hidžretske godine u džematu Novi Ilijaš obilježen sa nekoliko aktivnosti

U petak, 30. augusta 2019., odnosno 29. zul-hidžeta 1440. h.g., u džematu Novi Ilijaš kulturno-vjerskim programom obilježena je Nova hidžretska 1441. godina. Prvi dio programa priređen je na otvorenom, na lijepom Trgu Alije Izetbegovića, koji je otpočeo hošgeldijom uz podjelu halve, šerbeta i kahve, koje su priredile džematlijke iz Ženskog aktivizma kojim koordinira Mejrima Valjevac, a maksuzija hošgeldije bila je velika džezva od 60 litara kahve koja je za ovu priliku stigla iz džemata Buća Potok, domaćinski ju je napravio vrijedni Ifet Dervišević.

U uvodnom dijelu programa prisutnima se obratio, poselamivši ih, čestitajući im Novu hidžretsku godinu i iskazujući dobrodošlicu, imam džemata Novi Ilijaš, mr. Ejub-ef.Velić, kazavši “da je radostan što na ovakav način educiramo našu djecu o hidžri i njenim porukama, te da mi muslimani moramo razvijati strategiju prosperiteta i duh međusobnog pomaganja”.  

Prisutnima se obratio i općinski načelnik, g. Akif Fazlić koji je također čestitao Novu hidžretsku godinu kazavši da su muslimani u stalnoj hidžri i da je naša obaveza biti od pomoći jedni drugima. Druženje na Trgu je nastavljeno uz prelijepe izvedbe hora “Preporod” Ilijaš, i podjelu kahve koju su dijelile čestite članice Mreže mladih iz Ilijaša, a nakon akšam-namaza u ljepotici, centralnoj džamiji Novi Ilijaš upriličen je i vjerski dio programa.

Naše čestite porodice okupile su se i prisustvovale programu u kojem su učestvovali domaćini, mladi učači Kur’ana i hor “Sejfullah” iz Konjica, a gost predavač bio je pomoćnik muftije sarajevskog,  dr. Abdulgafar-ef. Velić koji je vrlo  nadahnuto kazivanje završio porukom “da bi naša hidžra u ovom vremenu bila povratak porodici”. Kur’ansku zapovijed spram roditelja posebno je  naglasio dr. Velić i da se roditeljima poštovanje ukaže, a ako oni oboje ili jedno od njih dočekaju starost kod nas, da im ni -uh- ne kažemo, kako bi se spustila Allahova milost na nas!

Nakon obraćanja uvaženog gosta, dr. Velića, dovu je proucio hafiz Rijad-ef. Đedović, a potom je klanjana jacija-namaz kojom je završen program.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter