Online mektebska nastava u džematu Crna Rijeka

S obzirom da se u vrijeme pandemije koronavirusa ne izvodi mektebska nastava, većina muallima je organizirala online nastavu. U subotu 21.03.2020. godine, u mektebu Crna Rijeka zvanično su održani prvi časovi online mektebske nastave. Nakon konsultacije sa stručnim IT-licem i programerom Muhamedom Al Naqlijem, kao i profesoricom engleskog jezika Eminom Jašić Muminović, u džematu Crna Rijeka su došli do zaključka da je najlakše izvesti online nastavu putem vibera.

S obzirom da svi imami u ovoj situaciji teže ka najefikasnijem i najlašem načinu rada sa djecom, imam džemata Alen-ef. Jašić, odazivajući se na potrebe mekteba u posebnim okolnostima izveo je prve časove online nastave. Polazna tačka informisanja roditelja, kao i učenika, bila je već postojeća grupa na viberu pod nazivom Mekteb Crna Rijeka.

Muallim je podjelio učenike u grupe po 10 polaznika mekteba kako bi mogao ostvariti online, direktan poziv i kako bi svi učenici kroz grupe mogli da učestvuju u izvođenju časa. Tako je kroz 3 grupe obrađena tema “Higijena i čistoća u islamu” a kao odgovor novonastaloj situaciji pandemije koronavirusa. Imam je skrenuo pažnju učenicima kako ne smiju paničiti, ali da trebaju voditi maksimalnu brigu o svojoj čistoći kroz abdest, kupanje (gusul), pranje ruku i sl.

U sklopu online nastave održan je čas Kur’ana i tedžvida za učače Kur’ana. Časovi su bili puni entuzijazma, te je djeci kao i imamu bilo više nego zanimljivo raditi na ovako jedinstven način. Bitno je napomenuti da je odziv učenika bio preko 60% i da su roditelji, kao i učenici, zadovoljni novim načinom rada.

U narednom periodu slijedi i Kurs engleskog jezika kao i predavanja za starije putem viber grupe. Zahvaljujemo ovom prilikom Medžisu IZ Sarajevo, kao i Službi za vjerske i odgojno-obrazovne poslove, na ukazanoj pomoći i datim upustvima za online nastavu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter