Online kursevi i druženja za žene džemata Vogošća

22.04.2020. godine u džematu Vogošća privedeni su kraju kursevi Sufare, hatme Kur’ana, hifza Amme i Tebareke džuza te Arapskog jezika kroz Kur’an. Nakon mjeseca ramazana ove aktivnosti se nastavljaju. Planirana svečanost, koja je trebala da se upriliči 4.4.2020., odgođena je zbog pandemije korona virusa.

Sufaru je završilo 13 džematlijki, Amme džuz napamet naučile su dvije (jedna od njih je hadžinica Emina koja ima 66 godina i primjer je ustrajnosti na ovom hairli putu. Naša Emina je harfove naučila prije nekoliko godina a tokom ove je uz veliki trud i zalaganje kao i ogromnu podršku njene muallime Elide Fetić upotpunila hifz cijelog džuza), 6 džematlijki upotpunilo je hifz Tebareke džuza i 13 njih je završilo kurs Arapski jezik kroz Kur’an.

Ukupan broj džematlijki koje aktivno učestvuju u ovim aktivnostima je preko 130 iskrenih i ustrajnih na putu sticanja korisnog znanja i činjenja svakog dobra. Budući da su spriječene organizirati okupljanja u džamiji aktivistice su organizirale druženje online uz učenje Kur’ana, korisne predramazanske savjete, razgovor i učenje ilahija sa svojim polaznicama, svršenicama kurseva, za ovu godinu koja je početkom ramazana okončala.

U ša’banu su svakog četvrtka i svake druge subote imali predavanja koje su za njih pripremale prof. Zlata Hasić – Karaga, hfz. Dijana Fejzić, prof. Mejrima Valjevac i hfz. Hajra Imamović – Zulum.

U toku ramazana online se nastavljaju aktivnosti: kurs Sufare, ramazanska predavanja za žene, posebna ramazanska druženja za djevojke, humanitarne aktivnosti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter