Ogledni sati u mektebima MIZ Sarajevo za 2019/20. mektebsku godinu

U cilju doedukacije muallima Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, Služba za vjerske i odgojno obrazovne poslove medžlisa sačinila je plan održavanja oglednih sati u mektebima. Ogledni sati održani su vremenskom periodu 06. – 23. janura 2020. godine. Ovo je nastavak aktivnosti koje su započete u januarau 2020. godine, a planirano je da u narednih nekoliko godina svi muallimi u stalnom radnom odnosu održe po jedan ogledni sat. Ogledne sate održali su: Asad-ef. Fočo, hfz. Hašim-ef. Zahirović, Senaid-ef. Isaković, mr. hfz. Maid-ef. Ibrahimović, Vehbija-ef. Makić, hfz. Semin-ef. Grabus, mr. Sejjid-ef. Strika, Vehbija-ef. Makić i mr. Ejub-ef. Velić.  Nakon održanog sata svi prisutni muallimi uzeli su učešće u diskusiji u kojoj su dali svoje mišljenje o održanom satu, kao i način kao oni dotičnu nastavnu jednicu obrađuju u svom meketbu.

Teme oglednih sati bile su različite kao što su bile i različite nastavne grupe koje su odabrali muallimi. U četiri slučaja imami su obrađivali novu lekciju u kojoj se memorisala sura ili nešto što je vezano za učenje u namazu (Kunut dova), u tri slučaja su obrađene teme iz fikha (namazi i jacija namaz), te su još obrađene lekcije učenje arapskog pisma (sufara) i jedna tema iz ahlaka.

Svi prisutni muallimi pohvalili su projekat održavanja oglednih sati, a posebno se zahvalili mladi imami što im je pružena prilika da se upoznaju sa drugačijim načinom rada u mektebu, te da iznesu i svoja mišljenja o održanom satu ali i općenito o mektebskoj nastavi.

Na svim oglednim satima prisustvovao je mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama za mektebsku nastavu koji je i koordinarao ovim projektom, te glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić ili jedan od njegovih pomoćnika.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter