Održani tradicionalni predramazanski sastanci rukovodstva MIZ Sarajevo sa imamima i mutevelijama

U periodu od 09. do 27. marta tekuće 2018. godine rukovodstvo Medžlisa islamske zajednice Sarajevo upriličilo je tradicionalne predramazanske sastanke sa imamima i mutevelijama – predsjednicima  džematskih odbora, sa područja ovog, inače najvećeg medžlisa u BiH. Na ovim sastancima koji su zbog velikog broja džemata organizovani odvojeno po općinama, čelnici Vjersko-prosvjetne službe MIZ Sarajevo predstavili su okvirni plan ramazanskih aktivnosti, plan i program rada Mreže mladih MIZ Sarajevo a predstavljeni su i ostali segmenti rada Vjersko-prosvjetne službe poput Ženskog aktivizma pri MIZ Sarajevo. Sastanci su upriličeni u džematima na području općina Vogošća, Ilijaš, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići, Stari Grad i Centar.

Uvodno obraćanje na svim sastancima imao je glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, koji je pored iznošenja brojnih realiziranih projekata, govorio i onim nadolazećim. Glavni imam je ove sastanke iskoristio kako bi uputio iskrenu zahvalnost imamima, a pogotovo mutevelijama – predsjednicima džematskih odbora za kontinuirani hizmet našim džematima i svim džematskim aktivnostima. Dr. Dautović je uputio apel imamima i mutevelijama za podršku projektima poput širenja Mreže mladih našeg medžlisa i ženskog aktivizma u našim džematima.

U okviru radnog dijela ovih sastanaka obratio se i zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, koji je govorio o predramazanskim aktivnostima koje će MIZ Sarajevo poduzeti kako bi svi mubarek mjesec ramazan dočekali spremno, naglasivši i specifične ramzanske aktivnosti koje se tradicionalno sprovode na području MIZ Sarajevo.

Miralem ef. Babajić je prisutne imame i mutevelije upoznao sa organizacijom, strukturom, planovima i ciljevima rada sa mladima u okviru IZ-e, posebno predstavivši realizovane i buduće aktivnosti Mreže mladih MIZ Sarajevo i koordinatora Mreže mladih, odnosno vrijednih imama MIZ Sarajevo.

Sektor za brak, porodicu i ženski aktivizam prisutnima je predstavila Adna Zulić pojasnivši lepezu i mnogobrojne aktivnosti ovog sektora u proteklom periodu, kao i ciljeve u narednom periodu, uputivši poziv imamima da u rad ovog sektora uključe što veći broj ženskih članova džemata i alumnistica medresa i islamskih fakulteta!

Zahvalnost za uspješno realizovane sastanke na nivou općina pripada džematskim odborima džemata: Ilijaš, Vogošća, Hadžići, Careva Sultan – Fatihova džamija, Kovači, Istiklal, Šip i Čengić Vila.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter