Održan tradicionalni mevlud u Umoljanima

U nedjelju 04. augusta tekuće 2019. godine u Umoljanima na Bjelašnici upriličen je tradicionalni mevlud, koji svake godine okupi veliki broj džematlija, a pogotovo onih čije porijeklo vodi sa ovih područja. Dobrodošlicu je iskazao Sabahudin-ef. Ahmedinović, nakon čega su prigodan mevludski program izveli članovi Hora Medžlisa islamske zajednice Edin-ef. Hamzakadić i Jusuf-ef. Babajić, a prigodnim vazu nasihatom velikom broju okupljenih obratio se mr. Salih-ef. Meštrovac, imam, hatib i muallim Lubine džamije na Vratniku.  

Džematlije Umoljana i okolnih bjelašničkih sela gaje veliku ljubav prema mevludu, pa je i ovo druženje preraslo u tradiciju. Mr. Meštrovac je nakon prenešenih selama od glavnog imama doc. dr. hafiza Kenan-ef. Musića džematlijama uputio nekoliko važnih poruka o vrijednosti zikra i međusobnog povjerenja.

Džamija u Umoljanima jedina je ostala sačuvana na području Bjelašnice tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Tačno vrijeme gradnje džamije u Umoljanima nije poznato, ali pretpostavlja se da je sagrađena krajem 15. stoljeća. Na pretpostavku upućuje veliko prisustvo muslimana u popisu stanovništva sela Umoljani iz 1488/89. godine kao i činjenica da su Umoljani uvijek bili vjersko središte područja oko gornjeg toka rijeke Rakitnice.

U temelje džamije ugrađen je veći broj stećaka. Tokom svog postojanja pretrpjela je više značajnih izmjena. Kod mještana je zapamćeno da su džamija i munara bile drvene. Džamija sa kamenim zidovima sagrađena je krajem 19. stoljeća, a današnja kamena munara ’30-ih godina prošlog stoljeća. Munara je obložena limom krajem ’70-ih godina. Tokom 1993. godine 13 sela bjelašničkog područja je zapaljeno. Jedini objekat koji nije zapaljen je džamija u Umoljanima. O razlozima njenog opstanka pričaju se različite priče i legende.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je odluku kojom je džamija u Umoljanima proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter