Održan redovni seminar za imame MIZ Sarajevo

U srijedu, 24. februara 2021. godine, u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili održan je redovni seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Na početku seminara Adis-ef. Sultanović, imam džemata Teftedarin Do, predstavio je kolegama svoju doktorsku disertaciju „Društveni položaj i djelovanje imama u Bosni i Hercegovini od 1945. do 1971. godine“ koju je nedavno odbranio na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu. Rad je historijsko-sociološka studija u kojoj se tematizira društveni položaj i djelovanje imama u socijalističkoj BiH, i to između odnosa komunističkog režima prema Islamskoj zajednici i imamima s jedne strane i odnosa Islamske zajednice prema imamima, sa fokusom na njihovu praktičnu službu u naznačenom periodu, s druge strane. Dr. Sultanović je u svome izlaganju poseban naglasak stavio na područje Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, okolnosti u kojima su imami radili, djelovali i živjeli, izazove sa kojima su se suretali, napravivši paralelu sa današnjim okolnostima i savremnim izazovima imama

Imamima se potom obratio Elvedin Klisura, novoimenovani direktor PD Jedileri d.o.o., pokopnog društva Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Direktor Klisura se zahvalio imamima na dosadašnjoj saradnji i podršci radu PD Jedileri d.o.o, koju su iskazivali od samih početaka rada, te izrazio nadu da će se saradnja nastaviti i u budućnosti. Pozvao je imame, isto tako, da sve svoje sugestije, primjedbe i prijedloge u cilju unapređenja rada, budu slobodni iznijeti u svakoj prilici, za što su im vrata uvijek otvorena.

Mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama, upoznao je imame sa propozicijama i dinamikom realizacije predstojećih mektebskih takmičenja, te pozvao imame da se nastave odgovorno odnositi naspram važećih epidemioloških mjera zaštite od koronavirusa.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, upoznao je imame sa aktuelnim pitanjima vezanim za svakodnevno djelovanje Službe za vjerske i odgojno obrazove poslove, te ih pozvao na maksimalnu budnost i opreznost u radu u kojem trebamo čuvati naše jedinstvo, zajednicu i džemat.

Isto tako, glavni imam je podsjetio imame na poruke sure El-Ihlas, naglasivši da se jedino u ovoj suri nalazi Allahovo lijepo ime Es-Samed – Onaj kome se svako obraća; Onaj u koga se svako pouzda; Utočište svim stvorenjima; koje za svakog vjernika ima posebno značenje i inspiraciju u iskušenjima i izazovima u kojima se nalazi.

  • Imami svojim cjelokupnim životom paze na bjelinu i čistotu ahmedije i uvijek su na usluzi džematlijama, stameno i stabilno, poput stijene u koritu rijeke koja odolijava raznim bujicama (što se u arapskom jeziku, također, naziva “samed”), braneći i čuvajući saff i džemat, prije svega – poručio je glavni imam na kraju.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter