Održan prvi susret maturanata mekteba: Vi ste budućnost naših džemata

Imajući u vidu da su mladi ljudi najveći potencijal i resurs jednog društva, ali uvažavajući i činjenicu kako se sa okončanjem osnovne škole i početkom srednje gubi kontakt sa većinom naših mladih, u Medžlisu islamske zajednice Sarajevo su odlučili da u okviru 15. manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” upriliče prvi susret maturanata mektebske nastave.      

Organizaciji ovog značajnog događaja organizatori su pristupili izuzetno ozbiljno pa su pravovremeno upućeni pozivi svim onima koji su ove godine završili mekteb, odnosno osnovnoškolsko i započeli svoje srednjoškolsko doba. Pozivi su upućeni sa navedenim imenom i prezimenom svakog učenika, što je jasna poruka kako je svako dijete važno i značajno.   

Cilj ovog značajnog projekta je zadržati djecu u džematima i na istom kursu gdje su do sada bili. Zato su organizatori bili izuzetno zadovoljni kada se u nedjelju 17. novembra vrlo značajan broj mladih odazvao ovom skupu koji je održan u Domu mladih KSC Skenderija.

S obzirom da se radi o vrlo značajnoj populaciji našeg društva organizatori su pažljivo pripremili program koji je otvoren učenjem odlomka iz Časnog Kur’ana sarajevskog imama Mustafe-ef. Isakovića. Dobrodošlicu mladima iskazao je Senaid-ef. Isaković koji je svoju moderatorsku ulogu izveo na zaista virtuozan način, što su mladi i prepoznali. Ponosan na ovaj skup bio je i glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koji je ukazao na značaj i potencijal ove grupe na koju MIZ Sarajevo ozbiljno računa.

U okviru ovog prelijepog druženja maturantima mektebske nastave su se predstavili mladi interpretatori Ahmed Alili i Šejma Mehić, koji su govorili o svojim doživljajima i iskustvima njihovog školovanja kroz mekteb te osnovnu i srednju školu. Mladi nisu bili uskraćeni ni za nastupe i interpretacije poznatih ilahija i kasida ovih interpretatora.

Posebno oduševljenje izazvao je Mustafa-ef. Isaković izvedbom svojih poznatih numera “Šam” i “Devet heroja” koje su mladi horski izveli, a Mustafa-ef. je kratko i govorio o značaju i poruci ovih njegovih projekata.  Sa mladima se družio i poznati youtuber Ajdin Hasanić, koji je autor brojnih kratkometražnih filmova, u kojima i glumi. Njegovi videozapisi imaju više miliona pregleda na socijalnim mrežama pa je Ajdin ovu priliku iskoristio da mladima prikaže svoj kratkomteražni film o majci, nakon čega im je ukazao na značaj pravilnog odnosa prema majci i roditeljima, uputivši im i neke značajne poruke vezane za period u kojem se oni nalaze i koji preživljavaju.

Prvi susret maturanata mekteba okončan je zajedničkim donošenjem salavata na Božijeg Poslanika Muhammeda a.s. te uključivanjem maturanata mekteba u Mrežu mladih MIZ Sarajevo.

-Bitni ste nam. Želimo da budete sretni, uz vjeru, uz džemat, uz svoju Domovinu i Zajednicu. U vremenu mnogih iskušenja želimo da nakon mekteba ne zaboravite put kojim treba da idete – poruka je organizatora iz MIZ Sarajevo koji su ovom aktivnošću otvorili proces djelovanja i rada sa ovom značajnom populacijom.    

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter