Održan predramazanski seminar za imame MIZ Sarajevo: “U susret Ramazanu”

U četvrtak 25. aprila u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održan je tematski predramazanski seminar za imame MIZ Sarajevo pod nazivom “U susret Ramazanu”.Nakon otvaranja seminara, prigodna predavanja su održali gosti predavači koji su tematizirali prigodne teme vezane za mubarek mjesec Ramazan i njegove ibadete. Predavači su bili dr. Senad Ćeman, dr. Dževad Hrvačić i prof. Zijad Ljevaković. Na kraju seminara, glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić je imamima predstavio Plan i program ramazanskih aktivnosti Vjersko-prosvjetne službe uputivši čestitku svim imamima za predstojeći mubarek mjesec Ramazan.

U četvrtak 25. aprila u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održan je tematski predramazanski seminar za imame MIZ Sarajevo pod nazivom “U susret Ramazanu”.

Nakon otvaranja seminara, prigodna predavanja su održali gosti predavači koji su tematizirali prigodne teme vezane za mubarek mjesec Ramazan i njegove ibadete.

Prvi predavač je bio dr. Senad Ćeman, viši asistent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, koji je posebno apostrofirao važnost institucionalnog prikupljanja zekata i sadekatul-fitra, ukazavši imamima na značaj institucije fetva-emina i važnosti usklađenosti odgovora na postavljena pitanja.

Drugi izlagač je bio dr. Dževad Hrvačić, profesor hadisa u Gazi Husrev-begovoj medresi, koji je imamima  predstavio brojne vjerodostojne hadise koji se odnose na Ramazan i ramazanske ibadete.

Posljednji predavač je bio prof. Zijad Ljevaković, profesor tefsira i bivši direktor Gazi Husrev-begove medrese. Prof. Ljevaković je govorio o vrijednostima vjere koja su zanemarena od strane našeg naroda, posebno naglasivši značaj vođenja računa o čistoći, značaju vremena i ulozi žene u našem društvu.

Nakon svih predavanja razvila se plodonosna rasprava uz zanimljiva pitanja sarajevskih imama.

Na kraju seminara, glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić je imamima predstavio Plan i program ramazanskih aktivnosti Vjersko-prosvjetne službe uputivši čestitku svim imamima za predstojeći mubarek mjesec Ramazan.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter