Obilježena godišnjica stradanja mještana Tihovića

U prisustvu velikog broja mještana Tihovića, rodbine i prijatelja obilježena je 28. godišnjica stradanja stanovnika ovog naselja. Na mezarju Tihovići proučeni su Jasin i dova, a nakon toga je obilježavanje nastavljeno kod Spomen obilježja sagrađenog na mjestu stradanja stanovnika ovog naselja. Predstavnik ispred Medžlisa IZ Sarajevo je bio mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama, a o stradanju i potrebi da zločinci budu kažnjeni govorila je Ema Čekić, predsjednica Udruženja porodice nestalih.


O potrebi da se govori istina o stradanjima govorio je i Općinski načelnik Edin Smajić, podsjećajući da je upravo zaborav najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine, Bosanaca i Bošnjaka kroz historiju. Naglasio je da ne smijemo dozvoliti da mrzimo druge i drugačije, ali da nas ovakvi skupovi podsjećaju na šta su sve spremni u određenim okolnostima čak i naše vlastite komšije. To je nauk koji poziva na oprez u svakom trenutku.


Delegacije su položile cvijeće i na spomen obilježju Tihovići koje svjedoči o 30 mučki ubijenih mještana. Najdirljiviji momenat je bio kad su cvijeće polagala djeca Tihovića.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter