Obilježena 27. godišnjica stradanja stanovnika džemata Grivići

U četvrtak, 20. juna 2019., u džematu Grivići prigodnim vjerskim programom – kelime i tevhidom  i predavanjem, obilježena je 27. godišnjica stradanja stanovnika džemata Grivići. Nakon zajedničkog klanjanja akšam namaza u džamiji, kelime i tevhid proučili su imami MIZ-a Sarajevo sa područja općine Hadžići, a prigodno predavanje održao je glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef Musić. Druženje sa glavnim imamom nastavljeno je i nakon jacije-namaza.

U petak, 21. juna 2019. poslije džume-namaza, proučen je jasin i dova na Šehidskom mezarju. Ovom skupu prisustvovao je veliki broj  vjernika. U toku agresije na BiH, 21. juna 1992. godine tokom agresorskog napada na džemat Griviće, živote su izgubili: Hasan Dupovac, Emir Dupovac, Adnan Dupovac, Dinan Dupovac, Fahrudin Čović, Vahid Čović, Mehmed Čović, Derviš Mujić, Amir Mujić, Midhat Drina i Ejub Drina.

Šest borca koji su poginuli bili su sinovi jedinci. Od njih šest, trojica su bili posljednji muški potomci određenih familija. Njihovom pogibijiom ugasile su se i te porodične loze. Obilježavanje ovog značajnog datuma tradicionalno organizuju Džemat Grivići, Općina Hadžići i boračke organizacije općine Hadžići.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter