Novi broj „Mektepskih novina“: Tema 23. broja ”Otvoreni mektepski dan”

Es-selamu alejkum, dragi naši mektepski dragulji!

U ovom broju ”Mektepskih novina” pripremili smo za vas mnoštvo lijepih sadržaja. Rubrike našeg časopisa ispunili smo najsvježijim informacijama i aktivnostima u ovoj 2017/18. mektepskoj godini.

Tema 23. broja ”Mektepskih novina” je ”Otvoreni mektepski dan”! Medžlis Sarajevo organizira projekat ”Otvoreni mektepski dan” duži niz godina kao vannastavnu aktivnost za polaznike mektepske nastave. Stoga, o tome kako se javila ideja, te otkada se realizira ovaj projekat obavijestit će nas Elvedin-ef. Klisura. U okviru ove teme, donosimo reportaže iz mektebā: Jezero, Vogošća i Sokolović-Kolonija koji su po ocjeni Vjersko-prosvjetne službe uzeli najviše aktivnog učešća u realizaciji ”Otvorenog mektepskog dana” proteklih godinā. Cilj ovog projekta jeste da se mekteblije druže, da na zabavan način i kroz igru, kvizove i takmičenja uče. U prilog tome, donosimo vam tekst u kome kazujemo kako ”učenje više nije mučenje”, već zabavna igra u kojoj ko zna više – osvaja bolju nagradu.

Jedan od najudaljenijih mektebā našeg Medžlisa koji je specifičan po načinu izvođenja mektepske pouke je mekteb Prača. Predstavljamo vam ga iz pera imama i muallima tog džemata!

Kako je u sklopu protekle manifestacije ”Selam, Ya Resulallah” bio raspisan fotokonkurs pod nazivom ”Tvoja fotografija inspirisana hadisom”, objavljujemo vam odabrane pobjedničke fotografije.

U rubrici Info donosimo vam najnovija dešavanja i aktivnosti iz Škole hifza, o takmičenju njenih polaznika, zatim o Mektepskim bulbulima koji su nas darovali lijepom ramazanskom kasidom, te o ovogodišnjim pobjednicima Mektepske lige i Plivačkog mitinga. Upoznajemo vas i sa najnovijim i vrlo važnim projektom Mreže mladih!

Onima koji vole da uče i provjeravaju znanje kroz igru, namijenili smo kutak razonode. I na kraju, ovaj put podsjećamo se, svima nama poznatom i poučnom Ezopovom basnom ”Zec i kornjača”, čijim porukama zaokružujemo temu ”Otvorenog mektepskog dana”!

U ovoj mektepskoj godini još nam slijede mektapska takmičenja na nivou (Medžlisa, Muftijstva i Rijaseta), zatim završni ispiti – hatme u džematima i svečana Akademija mekteblija. Želimo vam puno uspjeha u svemu kako biste obogaćeni znanjem, a rasterećeni obaveza proveli u ibadetu, što bolje, ramazanske dane! Allah vas blagoslovio! Mahsuz selam!

Ejub Velić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter