Nova 1441. hidžretska godina: Hidžra je prilika da se istinski okrenemo Bogu, dobročinstvu i dobrom društvu

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH u petak 30. augusta 2019. godine sa akšam-namazom nastupila je Nova 1441. hidžretska godina. Hidžra je preseljenje Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, koje se dogodilo 622. godine po Isau a.s. Za muslimane je hidžra jedan od najznačajnijih datuma u povijesti ne samo islama, nego i povijesti čovječanstva.

Povodom Nove 1441. hidžretske godine nakon akšam-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji upriličen je prigodan program koji su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a vaz je kazivao glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić.

“Hidžra je aktivan odnos prema stvarnosti – ostaviti sve što udaljava vjernika od Boga. Nova 1441. godina je prilika da se istinski okrenemo Bogu dragom, kako bi se naša srca ispunila zadovoljstvom, a naše duše usidrile u uvjerenju da je Bog pomagač onima koji čine dobro i koriste ljudima oko sebe”, poručio je glavni imam dr. Musić

Glavna poruka Hidžre prema hafizu Musiću je: “Čuvajte dobro društvo i budite dobro društvo jer je Muhammed a.s. tom prilikom odabrao Ebu Bekra. Čuvajte ono što radi Allaha radite jer je to istinski iman i znajte da našu Domovinu i Ummet islama, muslimane i muslimanke jedino može čuvati dobročinstvo koje činimo onako kao što dobročinstvo naših roditelja, nena i deda čuva nas danas. Na nama je da na sljedeće generacije to prenosimo. Molim Allaha dž.š da nas uputi i podari nam svako dobro – kazao je dr. Musić.

Prvi dan nove hidžretske godine je u subotu 31. augusta 2019. godine, to jeste 1. muharrem 1441. hidžretske godine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter