Noć Fetha: Sarajevski imami posjetili Aladža džamiju u Foči

Dana 2. maja 2021. godine, na dvadeset i prvu noć ramazana, grupa imama Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, predvođena glavnim imamom, dr. Abdulgafar-ef. Velićem, bila je u posjeti Foči. Delegacija je upotpunjena i predsjednikom Izvršnog odbora gosp. Jusufom Zahiragićem i sekretarom Muhamedom Memićem. Noć je počela zajednički iftarom sa Fadilom-ef. Arifovićem i džematlijama Aladža džamije, nastavljena kroz druženje i razgovor, a posebno ukrašena zajedničkim ibadetom, namazom i zikrom.

Suljo-ef. Ćerimović, dugogodišnji imam u MIZ Sarajevo i član Vjersko-prosvjetne službe, koji je porijeklom sa ovog područja, prisutnim je održao historijski čas, upoznavši ih sa Aladža džamijom, njenim nastankom i historijom, ali i nekadašnjem životu u Foči.

Fadil-ef. Arifović se zahvalio na kontinuiranoj koju Medžlis Islamske zajednice Sarajevo pokazuje prema Foči, što svim džematlijama i imamima jako mnogo znači.

  • Od svega je najbitnije da znamo da mislite na nas i da se možemo osloniti jedni na druge. Hvala vam na tome i što nas podržavate. Naša vrata su vam uvijek otvorena, a svaki vaš dolazak nam je velika radost.

Dr. Abdulgafar-ef. Velić se u ime prisutnih zahvalio na gostoprimstvu, istakavši da je jako važno da su imami najvećih sarajevskih džamija u ovoj posebnoj ramazanskoj noći upravo u Foči, kapiji kojom je naša vjera ušla u naše krajeve i gdje se danas čuva i brani.

  • Svaki naš dolazak u naš komšijski medžlis je potreba nama, prije svega, jer ovdje nalazimo svoj mir u duhovno zadovoljstvo. Svaki naš susret nas okrijepi i da nam snage da svoje aktivnosti dalje unapređujemo i činimo korak više u razvoju vjerskog života u našim džamijama.
  • Posebno smo obradovani da se mukabela u Foči uči u tri džamije, a sarajevski imami žele da budu njeni vakifi i na taj način sudjeluju u ovom hajru.

Remzija-ef. Pitić se zahvalio prisutnim na dolasku, uz dovu Uzvišenom da to svima upiše u dobro. Muftija Pitić je upoznao prisutne sa brojnim aktivnostima koje se tokom ramazana realiziraju na području muftiluka goraždanskog, istaknuvši prvu dječiju mukabelu i od kojih je prva

  • Hvala svima koji su činili napor da u ovoj posebnoj ramazanskoj noći budu večeras u Foči, mada mislim da je poseban napor svakom ko je odlučio ne doći i ne zijaretiti ovu ljepoticu u ramazanu i ne osjetiti ovu ramazansku ljepotu. Ovo je naš treći susret u kratkom periodu, ali je svaki od njih sadržajan, sa konkretnim koracima kako unaprijediti saradnju i naše odnose, za što se posebno zahvaljujem glavnom imamu, imamima i rukovodstvu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Prije teravih-namaza imami su sa džematlijama proučili zikr i dovu, zamolivši Uzvišenog da nam pomogne da svoj džemat, zajednicu i domovinu čuvamo u svojim srcima i branimo svojim dobrim djelima, i da svoju rodnu grudu nikada ne zaboravimo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter