Naša priča, vaš podsticaj da uradite dobro djelo

Neka ova objava ne bude samo još jedna u nizu objava o iftarima, neka ona bude podsticaj da i vi uradite neko dobro, da uradite nešto za sebe, za svoj ahiret, da podstaknete druge da ga urade. Krenite odmah. Sada. Od vaših najbližih.

U našem džematu, Vogošća, od oktobra 2017.godine,  je započeto sa projekatom “Posjete starijim džematlijkama”. Jedinstven projekta na prostoru BiH. Svjesni činjenice da u današnjem vremenu ljudi se slabije druže, a posebno je to poteškoća za nane koje imaju preko 60 god. Odlučili smo se za “akciju”, nastojeći da budemo od onih koji su: “oni prvi, uvijek prvi”, bez priče kako bi trebalo i šta bi trebalo. U projekat se uključilo 20 žena koje obilaze 11 nana.  Do sada su ove vrijedne žene napravile preko 100 posjeta nanama.

Tako je 22.05.2019. u organizaciji Sektora za brak i porodicu uprilićen iftar za nane, koje su inače obuhvaćene projektom “Posjete starijim džematlijkama”. Prediftarsko predavanje je održala prof. Fatima Čeliković Hodžić, a iftar su pripremile žene, aktivistice ovog džemata.

U džematu imamo mnogo projekata, aktivnosti i iftara, ali ovaj projekat i ovaj iftar za sve nas je poseban. Na iftaru je prisustvovalo 10 nana. Večina njih žive same, a svoje muške članove porodice su izgubile u proteklom ratu. Nane su bile vidno raspoložene i sretne, jer neko je promijenio njihovu svakodnevnicu, ovaj iftar nisu same iftarile, neko misli na njih, nekome je stalo do njih, neko je unio bar malo radosti u njihova srca, bitne su nekom. Ustvari, one su tu radi nas i našeg dunjaluka i ahireta, vođene ajetima i hadisim našeg Poslanika o bitnosti dobročinstva, a posebno prema starijima, sa zadovoljstvo i velikom željom nastojimo to postići.

Hvala Uzvišenom Allahu, pa je nama dao priliku da to možemo, posebno u ovim mubarek danima, ali trudimo se tokom cijele godine, da bude tako, našim posjetama i brigom o njima i njihovim potrebama, shodno i našim mogućnostima. Molimo Allaha da olakša starost našim nanama, da im podari zdravlja i dug život. A naše aktivistice da nagradi naljepšom nagradom na dunjaluku i ahiretu.

Nadamo se, da će  ova naša priča biti podsticaj i drugima da pokucaju  na vrata zaboravljenih, usamljenih, starih i iznemoglih osoba. Budimo drugima onakvi kakvi bismo voljeli da oni budu nama.

Elma Ibrišimović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter