Na ahiret preselio dr. Nabeel Al-Azami, član Muslimanskog vijeća Britanije

U srijedu, 14. augusta 2019. godine, na ahiret je preselio dr. Nabeel Al-Azami, član Muslimanskog vijeća Britanije. Preselio je nakon kraće ali teške bolesti u 39. godini života. Osobe koje su ga poznavale mogu posvjedočiti o njegovoj druželjubivosti, prijatnosti i velikodušnosti. Radi tih osobina je u augustu 2018. godine bio predavač na dvodnevnom seminaru Mreže mladih Sarajevo pod nazivom “The prophetic leadership” koji se održao u Centralnoj džamiji Ilidža u kojem su učestvovali brojni članovi svih Mreža mladih sa područja Sarajevskog medžlisa. Uprkos mladoj životnoj dobi iza sebe je ostavio brojne uspjehe a mnogi će ga poznavati kao osnivača Murabbi Consultinga, njegove organizacije specijalizirane za etičko vođenje.

Naslijeđe koje je ostavio nakon smrti jedno je od onih koje nam svima može služiti kao smjernica u životu. Mnogi od Nabeelove obitelji, prijatelji i kolege istakli su koliko često su na njega gledali kao na nekoga ko nudi neizmjernu mudrost i jasnoću. Bilo da su to riječi ohrabrenja u vrijeme neizvjesnosti ili njegovo živo utjelovljenje vrijednosti kojima svi težimo, bio je dojmljiv vođa koji je vodio primjerom. Ništa više ne potvrđuje  to nego njegova nesebičnost i hrabrost nakon što mu je dijagnosticiran rak.

Značajan dio svoga života proveo je u službi zajednicama iz kojih dolazi. Uz to što je bio muž, otac, brat i sin, bio je i mentor mnogim mladim muslimanima kojima je potrebna pomoć u pronalaženju svog puta u životu. Kroz nježne razgovore, izazovne i promišljene treninge, praktične savjete i podršku, njegovi su uvidi oblikovali mnoge umove i likove. Iako je ovo ogroman gubitak za svijet, Allahu smo zahvalni na daru velikodušnog, strpljivog i mudrog prijatelja.

Neka mu Allah oprosti, prihvati njegova dobra djela i nagradi ga Džennetom, a njegovoj porodici podari olakšanje i strpljenje. Amin.

Amina Kahriman

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter