Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić gost redovnog seminara za imame MIZ Sarajevo

U srijedu 04. aprila tekuće 2018. godine gost redovnog seminara za imame sarajevskog medžlisa bio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić. Seminar je otvorio Maid ef. Alađuz učenjem odlomka iz časnog Kur’ana, nakon čega je dobrodošlicu muftiji iskazao glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović.

Muftija Pitić je na samom početku, sarajevske imame upoznao sa Goraždanskim muftijstvom i stanjem na ovom području koje je nekada imalo preko 160.000 Bošnjaka, da bi ta brojka uslijed genocida i ratnih dešavanja, ali i procesa iseljavanja iz istočne Bosne, koji traje skoro jedno stoljeće, danas ta brojka iznosila tek oko 35.000. Muftija Pitić je ovom prilikom predstavio i projekat “Memorijalna šuma 8372”. Prema njegovim riječima,  na lokalitetu Posestra kod Goražda u toku je realizacija projekta izgradnje kompleksa “Memorijalna šuma 8372”, koji će čuvati sjećanja na genocid u Srebrenici i šehide stradale u ovom gradu i njegovoj okolini. Projekat su inicirali Goraždansko muftijstvo, općina Goražde i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona, a osim pošumljavanja platoa površine 3,5 hektara, “Memorijalna šuma 8372” sadržava i spomen-obilježje u obliku cvijeta Srebrenice, info table sa podacima o srebreničkom genocidu, klupe za odmor u prirodi i mnoge druge sadržaje koje tek treba realizovati.

-Naš projekat “Memorijalna šuma 8372” govori zapravo o nama i našem odnosu prema samima sebi. U realizaciji kompletnog projekta nema ničega što nije potpuno civilizacijski, potpuno ljudski, potpuno moderno, tim prije što to radimo za šehide Srebrenice i naše podsjećanje na ono što su oni i njihove porodice preživjeli tamo. To nam daje dodatni motiv da nastavimo” – naglasio je muftija Pitić.

Svako stablo će zasaditi različita osoba, a ideja je da 8.372 osobe zasade 8.372 sadnice. Ovom projektu je podršku pružio i MIZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom dr. Ferid ef. Dautovićem i predsjednikom g. Jusufom Zahiragićem, te sarajevskim imamima koji će u skorije vrijeme posjetiti lokalitet “Memorijalne šume 8372” i sami zasaditi svoje sadnice.

Pored projekta “Memorijalna šuma 8732”, muftija Pitić je prisutnima predstavio i Izvještaj o radu Komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za period 2016/2017. godina, a čiji je predsjednik upravo muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić. On je kazao kako su najteži napadi u proteklom periodu bili na majku i kćerku u Kiseljaku te napad na jednu džamiju koja je napadnuta čak pet puta u jednoj godini. Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u BiH je tokom 2016. godine ukupno zaprimila pet prijava – od toga su dvije prijave bile u nadležnosti Komisije.  Komisija je tokom 2017. godine pratila i registrirala slučajeve putem medija koji se odnose na napade na vjerske objekte i imovinu muslimana, kao i verbalne i fizičke napade na muslimane. Ukupno je zabilježeno 14 napada na vjerske objekte i imovinu muslimana i četiri verbalna i fizička napada, dok su četiri napada označena kao ostali slučajevi. Komisija je tokom protekle tri godine, 2015, 2016 i 2017., zaprimila ukupno 15 direktnih prijava koje su se odnosile na povredu prava na slobodu vjere. Najveći dio prijava, tačnije osam prijava, odnosi se na povrede prava na slobodu vjere na radnom mjestu. Prijave su se odnosile na nemogućnost odlaska na hadž, džuma-namaz, nošenje vjerske odjeće (hidžab) ili nošenje brade.

Seminar je okončan radnim dijelom kojim su rukovodili glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo i pomoćnik glavnog imama Elvedin ef. Klisura.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter