Mreži mladih Ilijaš uručena zahvalnica za doprinos obilježavanju Dana nestalih općine Ilijaš: “Žerovanj 1992. – 2019.”

Članovi Mreže mladih Ilijaš su u nedjelju 9.06.2019. godine prisustvovali obilježavanju tradicionalne manifestacije: “Žerovanj 1992. – 2019.”, koja se organizuje povodom obilježavanja Dana nestalih općine Ilijaš.

Na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu održan je čas historije, polaganje cvijeća i monodrama. Poslije toga održana je protesna šetnja i odlazak na brdo Žerovanj. Tim povodom, Mreži mladih iz Ilijaša, za doprinos u manifestaciji uručena je  zahvalnica.

Tradicionalno, 9. juni obilježava se kao Dan nestalih osoba općine Ilijaš, te je u organizaciji Udruženja porodica nestalih osoba održana manifestacija pod nazivom: “Govorite, šutnja je bol duše” kojoj su prisustvovale porodice nestalih, porodice šehida i poginulih boraca, zvaničnici vlasti, učenici osnovnih škola s područja općine Ilijaš te brojni građani.

Prošlo je više od dvije decenije od rata u BiH, a još uvijek se traga za oko 7000 nestalih osoba. U Ilijašu se još 46 osoba vode kao nestale, a 30 sugrađana iz Bioče, Luke i Kadarića je pronađeno u grobnici na brdu Žerovanj.

U ime općinskog načelnika,  porodicama nestalih, porodicama šehida i poginulih boraca, borcima, učenicima, građanima, obratio se Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu i raseljena lica koji se posebno zahvalio učenicima na prisustvu.

Prisutnima se obratila i predsjedavajuća OV Ilijaš, Alma Omerović,  koja je kazala kako je posebno raduje što su djeca prisustvovala ovom obilježavanju, jer ako oni ne budu učili lekcije na ovom mjestu, a tamo u obrazovnim ustanovama nije im omogućeno, zaista će se zaboraviti i ponovo će se desiti. Omerović je istakla, da im se ne smije oprostiti ni zaboraviti što su učinili.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja- Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” je kazala da zna šta je bol, šta je tuga i da joj je drago što su djeca prisustvovala ovom obilježavanju, jer ne smiju dozvoliti da ih zaborav ubije.

Polaznici vrtića Ilijaš u pratnji učenika  ilijaških osnovnih škola položili su 30 bijelih ruža na Centralno spomen obilježje. Udruženje porodica nestalih Općine Vogošća, Udruženje žena Podrinja, koje djele sudbinu sa Ilijašanima, od istog zločinca, s istom namjerom i ciljem, a to je nestanak Bošnjaka i Bosne, također su prisustvovale manifestaciji.

Na kraju manifestacije cvijeće su položili brojni zvaničnici, a nakon polaganja cvijeća prisutni su se prigodnom protestnom šetnjom uputili kroz Ilijaš, koji su predvodili mališani iz sportskih klubova Ilijaš.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter