Mreža mladih Stari Grad: Posjetom povratnicima okončana akcija “Ovako bi Poslanik postupio”

U srijedu, 23. decembra 2020. godine Mreža mladih Stari Grad posjetila je bošnjačku djecu iz Konjević Polja koja pohađaju instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi. Time su realizirali  akciju koju su pokrenuli u toku mjeseca rebiul-evvela. Akcija je bila dio drugog modula jesenjeg semestra Mreže mladih pod nazivom „Ovako bi Poslanik, a.s., postupio“ i za cilj je imala da obraduje mališane i pokaže im da nisu zaboravljeni. Akcija je realizovana u saradnji sa Mrežom mladih Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, Mrežom mladih Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji (IZBA) i džematima sa područja Starog Grada. Mladi su za svih 128 učenika pripremili poklone (slatkiši, školski pribor i skromnu novčanu hediju). Ukupna vrijednost akcije je iznosila oko 4000 KM. Posjeta je realizovana u saradnji sa MIZ Vlasenica, na čijem se području i odvija nastava, tačnije u vakufskim prostorijama u Novoj Kasabi, MIZ Bratunac, Pedagoškim zavodom Kantona Sarajevo i Vijećem roditelja.

Rakita

Uz svesrdnu podršku Medžlisa IZ Sarajevo članovi Mreže mladih Stari Grad zajedno sa svojim koordinatorom Mirsad-ef. Đerzićem, koordinatorom za društvenu brigu Ferid-ef. Ganićem i imamom Lubine džamije Salih-ef. Meštrovcem su posjetili MIZ Vlasenica, Hajrija džamiju i šehidsko mezarje Rakita. Nakon posjete Vlasenici zaputili su se u Edukativni centar u Novoj Kasabi, gdje su u prisustvu gl. imama MIZ Vlasenica Nurdin-ef. Grahića, predstavnika Vijeća roditelja g. Vehida Dedića, direktorice Pedagoškog zavoda KS dr. Nihade Čolić,  koordinatora Edukativnog centra g. Rifeta Muhića i nastavnog osoblja, uručili poklone učenicima koji su bili prisutni na nastavi.

Pored uručenja poklona upriličeno je kraće druženje sa domaćinima gdje su razgovarali o trenutnoj situaciji i izazovima sa kojima se naši povratnici u Konjević polje i okolna mjesta susreću.

Domaćini su nakon riječi zahvale svima koji su bili uključeni u ovu akciju, posebno spomenuli pomoć i razumijevanje koje su dobili od Islamske zajednice u BiH, prvenstveno od našeg uvaženog reisul-uleme dr. Huseina Kavazovića, u nastojanju da pronađu rješenje i ostvare svoja prava na izučavanje nacionalne grupe predmeta, te nas zamolili da im i dalje budemo podrška kako bi započetu borbu uspješno priveli kraju.

Nakon uručenja poklona, koji su izmamili osmjehe i radost naših mališana, uputili su se ka Bratuncu gdje ih je dočekao glavni imam Elvir-ef. Hodžić

Posjeta MIZ Bratunac

Razlog posjete MIZ Bratunac je bio uručenje novčane pomoći u iznosu od 2000 KM za jetime Gerović Ajlu i Amara, koji su prije nekoliko sedmica izgubili oca, a majka im je preselila 2016. godine. Sredstva za pomoć su ukupljena na bazarima koji su organizovani poslije džuma namaza u Carevoj i Istiklal džamiji, te uz pomoć starogradskih džemata i omladine.

Posjeta nani Fati Orlović

Nakon ugodnog druženja sa domaćinima i razgovora o aktivnostima MIZ Bratunac, krenuli su put Sarajeva, svrativši do naše heroine nane Fate Orlović. Uz vidljivu sreću što su joj zakucali na vrata, nana Fata ih je srdačno primila i kazivala o svojoj borbi koju vodi već dvije i po decenije. Od nje su mogli naučiti kako se voli rodna gruda i sa kakvim žarom se priča o njoj. U vremenu konzumerizma, kada su mnoge vrijednosti izgubile smisao, nana Fata nam je daje lekciju kako ne postoji cijena da se čovjek odrekne svog identiteta, topraka, dostojanstva, vjere, morala… Vidljivo ponosna što je dobila presudu ali i mnogo razočarana što već godinu dana čeka na realizaciju iste, mnogim pitanjima daje odgovore koji nam svima mogu biti škola hrabrosti i odlučnosti. Uz iskrene želje da joj Uzvišeni Allah podari zdravlja i života da doživi ono čemu se svo ovo vrijeme nada a to je da joj njena avlija bude avlija a ne crkveno dvorište i uzurpirana imovina, krenuli su put Vlasenice gdje su u društvu Nurdin-ef. i njegovih saradnika iz Izvršnog odbora Medžlisa kahvenisali, porazgovarali i sumirali utiske.

Ovom prilikom Mreža mladih Stari Grad se zahvaljuje svima koji su im na bilo koji način pomogli da spomenutu akciju ovako lijepo i uspješno realizuju a prvenstveno Mrežama mladih IZ Bošnjaka u Noveškoj i Austriji, svim imamima, džematima i članovima Mreže mladih sa područja općine Stari Grad, Medžlisu IZ Sarajevo sa svim službama koje su im bile na raspolaganju, domaćinima iz medžlisa IZ Vlasenica i Bratunac, predstavnicima Vijeća roditelja i MZ Konjević polje te Pedagoškom zavodu KS.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter