Mreža mladih: Organizirano 500 posjeta posljednji dan ramazana

U srijedu 12. maja, zadnjeg dana ramazana, iza ikindije namaza, Mreža mladih Sarajevo organizirala je posjetu starijim džematlijama po džematima koje smo zijaretili i uz Ramazan i dijelili im iftare.
Cilj aktivnosti je zijaretiti starije džematlije (samce, bolesne, zaslužne u džematu, istaknute članove, roditelje šehida i boraca, gazije, profesore, učitelje, imame i mutevelije), ukazati im zasluženu pažnju i brigu nadajući se i njihovoj hajr dovi u zadnjem ramazanskom danu, ali i učiti mlade da paze starije, džemat i Zajednicu. Ukupno je organizirano 500 posjeta.

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je na predbajramskom okupljanju koordinatora Mreže mladih pohvalio ovu veoma važnu aktivnost naših omladinaca. Istakao je da su bili izuzetno vrijedni i nastojali uljepšati ramazan najosjetljivijim kategorijama u našim džematima. Podsjetio je da oni s kojima smo bili uz ramazan, trebamo biti i uz bajram. To je razlog ove aktivnosti gdje će aktivisti Mreže mladih u svojim džematima obići već pomenute katgorije i podijeliti sa njima radost bajrama, čestitati im u ime Medžlisa, te uručiti simboličnu bajramsku hediju.

Temeljni cilj ovih aktivnosti jeste praktično promovisanje hadisa Poslanika, alejhisselam: “Nije od nas ko ne poštuje starije, niti onaj ko nije milostiv prema mlađima.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter