Mreža mladih MIZ Sarajevo: Ekskurzija članova Mreže mladih Ilijaš u Bijeljinu

U subotu, 28.4.2018., Mreža mladih MIZ Sarajevo sa područja općine Ilijaš je organizovala jednodnevnu ekskurziju za koordinatore i omladinu iz svih ilijaških džemata u Bijeljinu. U ranim jutarnjim satima, sa polaskom u 6:00 sati sa glavne autobuske stanice u Ilijašu, krenuli smo put Bijeljine.

Naše prvo zaustavljanje bilo je u Konjević polju gdje smo zastali kako bi posjetili našu heroinu nanu Fatu Orlović, simbol snage bosanskog čovjeka koji se ne boji nikoga osim Allaha, dž.š., koji čuva svoj toprak i vodi ustrajnu i kontinuiranu borbu protiv dušmana koji i nakon počinjenog  genocida nastavljaju da čine zločine i maltretiraju naše povratnike. Dočekala nas je ispred svoje kuće vesela i nasmijana. Sretna što smo joj došli, jer kako kaže: „svako naše dijete joj je drago i voli ga kao i svoje.“ Tom prilikom nana Fata se obratila našoj omladini i u svom već sada prepoznatljivom govoru i načinu izražavanja uputila jako važne poruke od kojih izdvajamo samo neke: da ne daju svoje, da čuvaju svoje, da uče, da čuvaju svoju vjeru, idu u džamiju i cijene svoje imame, da poštuju svoje roditelje, da osnivaju i čuvaju porodice i da ostanu ovdje u BiH…

Nakon fotografisanja sa nanom put nas je doveo u prelijepi Divič. Po dolasku u Divič u haremu divičanske džamije koja se nalazi nadaleko od prelijepe obale rijeke Drine, dočekao nas je vrijedni i čestiti insan Mehmed-ef. Tuhčić. Mehmed-ef. i njegova hanuma su pripremili zaista lijep doček i osvježenje za našu omladinu. Nakon osvježenja Mehmed-ef. nas je upoznao sa stanjem u džematu, o historiji džamije u Diviču na čijim su temeljima Srbi bili izgradili crkvu, pa je IZ morala da izdvoji 350.000 KM za izgradnju nove crkve kako bi se prostor vratio i izgradila džamija. Ono što se u svoj toj ljepoti primjećuje jeste nedostatak naših ljudi, jer većina ih živi i radi u dijaspori, ali je pozitivno da su obnovili svoje kuće i da tu dolaze i da pomažu rad džemata.

U svom obraćanju Mehmed-ef. je, također, uputio važne poruke omladini od koji ističimo da vole i čuvaju svoju Zajednicu, da je pomažu, i da kad god imaju priliku da dođu i obiđu naše džemate u entitetu RS, jer je to važnije i potrebnije nego neka materijalna pomoć.

Nakon Diviča naše novo odredište je bila prelijepa Janja. Po izlasku iz autobusa u haremu prelijepe Atik džamije sa osmijesima na licu nas dočekuju divni insani, glavni imam Omer-ef. Camić, sekretar Medžlisa Mujaga-ef. Cifrić, janjanski bulbul Omer-ef. Jakupović, a malo kasnije nam se pridružije i predsjednik Medžlisa čestiti hadžija Husejin. Nakon upoznavanja i osvježenja u haremu džamije u svom trosatnom boravku u Janji obišli smo i prelijepu Džedid džamiju, omladinski centar… U obližnjim objektima omladina je malo odmorila uz kahvu i sok.

Nakon toga prije podne-namaza u prostorijama Atik džamije omladini se obratio glavni imam Omer-ef. Camić. Nakon izraza dobrodošlice Omer-ef. nas je upoznao sa situacijom u Janji, o tome kako je počela agresija u Janji, o stradanjima, ali i o tome koliko su borbe imali i koliko su vispreni i mudri morali biti kada su se vratili u Janju da bi dobili dozvole i počeli izgradnju Atik džamije, a i ostalih objekata i kako bi vratili vakufsku imovinu. Ono što je posebno istakao i naglasio omladini jeste da moraju biti čestiti, učilti i posebno naglašavajući raditi, da rade i ostaju ovdje, jer bez rada teško da mogu šta postići, ističući pritom da oni posjeduju bager, traktore i da obrađuju preko 100 dunuma zemlje sijući razne poljoprivredne kulture od pšenice, kukuruza, krompira (jedne godine ubrali su 70 tona krompira), itd., od čega se velikim djelom financiraju, obnavljaju i grade nove objekte, ali i daju stipendije učenicima. U svim tim projektima su uključene džematlije i omladina koja ima priliku da u periodu berbe lijepo zarade. I ono što se može iz riječi zaključiti a iz djela vidjeti jeste da su to zaista čestiti i marljivi insani koji djelom pokazuju šta je islam, kako se odnosi prema vakufskoj imovini i kako se bori i čuva ono što je naše muslimansko, bošnjačko. Poslije obraćanja glavnog imama, obratio nam se i predsjednik Medžlisa hadžija Husejin koji je obradovan posjetom i pod tim utiskom između ostalog omladini je poručio da putuju i upoznaju svoju Domovinu, da uče o sebi i svojoj historiji, jer „kad znamo ko smo i šta smo, i šta posjedujemo i to cijenimo  onda će nas i drugi cijeniti i poštovati“. Potom smo klanjali podne-namaz. Polije ručka smo se uputili ka novom odredištu a to je, također, prelijepa Bijeljina, biser Semberije.

Po dolasku u Bijeljinu kod novoizgrađenog veleljepnog zdanja, mektebskog centra, na ulazu nas dočekuju Mirsad ef. Okanović i nekoliko vrijednih omladinaca koji su pripremili osvježenje u prostorijama za omladinska druženja.

Tom prilikom nam se obratio Mirsad-ef. i nešto više rekao o mektebskom centru i aktivnostima koje se tu odvijaju (mektebska nastava, omladinska druženja, vrtić za najmlađe, dramska, folklorska, literarna i druge sekcije) posebno istučući jedan zanimljiv projekat koji rade bijeljinski omladinci a to je da u toku mjeseca ramazana pripremaju iftare koje džematlije uplaćuju i tako finansiraju svoje aktivnosti i putovanja.

Odatle smo se uputuli do dragulja u strogom centru Bijeljine a to je Atik džamija, u kojoj smo klanjali ikindiju-namaz, da bi nam se opet obratio Mirsad-ef. i upoznao nas sa historijatom Atik džamije, te sa ostalim džamijama u Bijeljini. Nakon zajedničkog fotografisanja, dogovora o uzvratnoj posjeti uputili smo se ka Tuzli.

Po dolasku u Tuzlu počela je padati i kiša te smo se uputili odmah u Behram-begovu medresu gdje nas je dočekao pomoćnik direktora Mehmedalija-ef. Čandić. Omladina se odmah uputila ka medresanskom restoranu na večeru koju su nam domaćini obezbijedili. Poslije toga smo obišli novoizgrađeni dio Medrese gdje nam se u prelijepom amfiteteatru gosp. Čandić  obratio, predstavivši rad Medrese, njene uspjehe, te upućujući prelijepe poruke omladini „da čuvaju Zajednicu i institucije Zajednice i u ovim vremenima raznih iskušenja, da vole naše medrese, i da čuvaju obraz, jer Bošnjaci imaju obraz i to ne smijemo izgubiti nikada!“. Nakon toga smo obišli kabinete do akšam-namaza. Akšam-namaz smo klanjali u medresanskoj džamiji i nakon toga se zahvalili domaćinu i uputili ka autobusima i hairli krenuli kući.

Bio je ovo dug, ali prelijep dan koji smo proveli sa divnim i čestitim ljudima koje smo upoznali i koji su bili naši dobri domaćini. I vjerujem da ćemo se svi skupa uvijek sa radošću sjećati ovog dana i ove zajedničke ekskurzije na kojoj nas je bilo 80.

Iskrenu zahvalnost upućujemo svim našim domaćinama, kolegi Amel ef. Šehoviću, načalniku općine Ilijaš gosp. Akifu Fazliću, imamima ilijaških džemata i džematskim odborima na podršci te firmi Hodžex na sredstvima koja su obezbijedili za našu ekskurziju.

Dženan-ef. Mahmutović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter