Mreža mladih MIZ Sarajevo: Druženje 500 mladih u 30 džemata i uspostavljanje saradnje sa Mrežom mladih Ljubljana

U subotu 24. februara 2018. godine u trideset džemata na području Medžlisa IZ Sarajevo upriličena su druženja i radionice na temu Jačanje svijesti o važnosti džemata. Druženja i radionice su dio redovnog plana aktivnosti Mreže mladih Muftijstva sarajevskog i imale su za cilj da aktivnosti Mreže mladih prošire na što veći broj džemata u svim medžisima na području Muftijstva sarajevskog.

Mreža mladih Medžlisa IZ-e Sarajevo je  je najveća i sastoji se od osam općinskih timova: Stari grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići, Vogošća i Ilijaš. U proteklom periodu druženja i radionice su se odvijali na centralnim mjestima svakog općinskog tima, dok smo u subotu organizovali druženja u trideset džemata kojima je prisustvovalo oko 500 djevojaka i mladića.

Tu večer mladi su imali priliku da razgovaraju o aktivnostima Mreže mladih i da sami učestvuju u pravljenju petogodišnjeg programa aktivnosti mreže mladih Medžlisa i svojih džemata.

Pored spomenutih aktivnosti tim Mreže mladih Stari Grad zajedno sa rukovodstvom Medžisa je bio domaćin mladima iz Mreže mladih Slovenije. U prostoru Divanhane Sultan Fatihove – Careve džamije  ugostili  su mlade iz džemata Ljubljana koji su sa svojim imamom Senad-ef. Karišikom bili u posjeti Sarajevu.

U ugodnom druženju omladini se obratio Malik-ef. Šljivo, zamjenik gl. imama, i upoznao ih o aktivnostima i strukturi MIZ-e Sarajevo te prenio selame i riječi dorodošlice gl. imama dr. Ferid-ef. Dautovića. Senad-ef. Karišik je iskazao zadovoljstvo što je u prilici da sa svojom omladinom boravi u Sarajevu i da na taj način razmijenimo naša vlastita iskustva i započnemo intenzivniju saradnju. Miralem-ef. Babajić, glavni koordinator MIZ Sarajevo, govorio je o aktivnostima Mreže mladih u protekloj godini, a imam Careve džamije hfz. Sadrudin-ef. Išerić je proučio dovu. Mladi su imali priliku da se bolje upoznaju tako što su dobili zadatak da svako od njih predstavi svog kolegu, što je dovelo do jako ugodne atmosfere i pozitivnog umrežavanja mladih iz Ljubljane i Sarajeva.

Pozivamo svu omladinu iz naših džemata da se preko svojih imama ili preko glavnih koordinatora za područja općina (Miralem-ef. Babajić glavni koordinator MIZ Sarajevo, Mirsad-ef. Đerzić – Strari Grad, Muhamed-ef. Hasanović – Centar, mr. Sejid-ef. Strika – Novo Sarajevo, Mirsad-ef. Mešanović – Novi Grad, Mehidin-ef. Bešlić – Novi Grad i SD Nedžarići, Senaid-ef. Isaković – Ilidža, Maid-ef. Alađuz – Hadžići, Salih-ef. Ćato – Vogošća i Dženan-ef. Mahmutović – Ilijaš) uključe u rad Mreže mladih MIZ Sarajevo i budu dio ove pozitivne priče.

Zahvaljujemo se imamima i džematima koji su bili domaćini ovog vikenda, našoj omladini, kao i Medžlisu IZ Ljubljana i Medžlisu IZ Sarajevo na podršci.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter